hamburger-icon

Kliker.info

SAD mijenja strategiju u Iraku

SAD mijenja strategiju u Iraku

11 Novembra
20:47 2006

"Mislim da se trebamo usredotočiti na ciljeve koje želimo ostvariti za Sjedinjene Države, te da trebamo dobro i iskreno razmotriti što djeluje, a što ne, koje su zapreke našem napretku, te što trebamo promijeniti u načinu našeg djelovanja kako bi osigurali ostvarivanje ciljeva koje smo si postavili", rekao je za CBS general Peter Pace. Iako nije precizirao što treba mijenjati, Pace je rekao kako na procjenama rade vrhovni zapovjednik u Iraku general John Abizaid zajedno s drugim vojnim čelnicima.
Budući da je pitanje Iraka bilo ključni razlog poraza republikanaca na nedavnim izborima u SAD-u, analitičari vjeruju kako bi moglo doći do stvarnog zaokreta u strategiji. Pretpostavlja se da postoje dvije moguće opcije – prva je postupno povlačenje američkih postrojbi, a druga uspostavljanje kontakta sa Sirijom i Iranom kako bi se zaustavili sukobi u Iraku. Demokratski čelnici koji su posjetili Bijelu kuću nakon pobjede na izborima predložili su također održavanje konferencije o Iraku. Buduća predsjednica Kongresa iz redova demokrata Nancy Pelosi nazvala je dosadašnju politiku u toj zemlji "katastrofalnom".
Iračko ministarstvo zdravstva objavilo je nedavno da je u sukobima od početka rata u toj zemlji poginulo između 100.000 i 150.000 civila – mnogo više nego što je Bushova administracija ikada priznala. Dužnosnici tvrde da se ova procjena temelji na broju tijela koja su završila u mrtvačnicama i bolnicama. Stvaran broj žrtava teško je odrediti, međutim, ovisno o izvorima, procjene se kreću od 50.000 do čak 650.000.  U listopadu je u Iraku poginulo najmanje 105 američkih vojnika, što je najgora statistika u posljednje dvije godine. Iako nije precizirao što treba mijenjati, Pace je rekao kako na procjenama rade vrhovni zapovjednik u Iraku general John Abizaid zajedno s drugim vojnim čelnicima. (Agencije)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku