hamburger-icon

Kliker.info

SAD izručio BiH Edina Sakoča osumnjičenog za ratni zločin

SAD izručio BiH Edina Sakoča osumnjičenog za ratni zločin

19 Februara
16:30 2016

Sakoc2Danas u 13 sati, na međunarodnom aerodromu Sarajevo, iz Sjedinjenih Američkih Država, izručen je Edin Sakoč, rođen 1959. godine.Institucije SAD su navedenom osumnjičenom oduzele državljanstvo, kada je utvrđeno da je davao lažne podatke o svojoj ulozi u ratu u BiH.

Sakoč Edin, pod istragom je Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je tokom 1992. godine, kao pripadnik Vojne policije HVO, počinio ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Počitelja i Čapljine.

On je konkretno osumnjičen da je uz upotrebu sile i oružane prijetnje po život, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žene srpske nacionalnosti na području Počitelja, te da je sa njemu poznatim osobama, sudjelovao u ubistvu dvije žrtve srpske nacionalnosti.

Nakon što je izručen pravosuđu BiH, osumnjičeni je predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga podnijeti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštvo BiH sarađuje sa partnerskim institucijama diljem svijeta, sa ciljem otkrivanja i lociranja osumnjičenih za ratne zločine, koji se kriju i inostranstvu te njihovog izručenja pravosuđu BiH, kako bi se spriječilo da počinjeni ratni zločini ostanu nekažnjeni.

Tužilaštvo BiH izražava zahvalnost institucijama SAD na pomoći u pronalasku i lociranju osumnjičenih i borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku