hamburger-icon

Kliker.info

SAD će dobiti prvog ministra u istoriji koji je deklarirani gej : Biden nominovao Peta Buttigiega za budućeg ministra za saobraćaj

SAD će dobiti prvog ministra u istoriji koji je deklarirani gej : Biden nominovao Peta Buttigiega za budućeg ministra za saobraćaj

16 Decembra
04:11 2020

 

Bivši kandidat za Bijelu kuću Pete Buttigieg, otkriće demokratskih predizbora, izbor je Joea Bidena za budućeg ministra saobraćaja , čime postaje prvi član američke administracije koji otvoreno priznaje da je homoseksualac, pišu u utorak američki mediji. 

Njegovo imenovanje još treba objaviti prijelazni tim novoizabranog predsjednika.,

Nakon izbora Kamale Harris za potpredsjedničku kandidatkinju, ovo je drugi nekadašnji suparnik u stranačkim izborima kojeg je Joe Biden odlučio pozvati u svoj tim.

Za Buttigiega  se prethodno spekulisalo da će obavljati nekoliko različitih funkcija u Bajdenovoj administraciji. Na položaju sekretara za saobraćaj, iskoristiće svoje iskustvo u bavljenju urbanim pitanjima da bi nadgledao federalnu agenciju zaduženu za američke autoputeve, vazduhoplovni saobraćaj i saobraćajni sistem.

Buttigieg je tokom izborne trke za demokratsku predsjedničku nominaciju bio nočekivano popularan. Pobijedio je na prvom stranačkom skupu u Iowi , prikupio značajana finansijska sredstva za kampanju i bio veoma popularan na društvenim mrežama.

Nakon što je Biden  preuzeo vođstvo, pobjedom na primarnim izborima u Južnoj Karolini, 38-godišnji Buttigieg  je brzo povukao kandidaturu i podržao bivšeg potpredsjednika SAD i pomogao mu da konsoliduje podršku umjerenog krila Demokratske stranke.

U posljednjim sedmicama  predizborne kampanje, često je branio Bidena  tokom gostovanja u televizijskim programima.

 

Kampanja za ljudska prava, najveća američka organizacija koja se bori za prava LGBTQ zajednice pozdravila je nominaciju Buttigiega, navodeći da je on “otvoren i iskren” u pogledu svog identiteta.

Njegov glas u kabinetu kao borca za LGBTQ zajednicu pomoći će novoizabranom predsjedniku da našu naciju učini boljom, snažnijom i ravnopravnijom nego ranije”, naveo je u saopštenju predsednik organizacije Alfonso David.

Uprkos tome što mu raste popularnost u Demokratskoj stranci, Buttigiegovoj  potencijalnoj nominaciji za mjesto u Bidenovom kabinetu protivile su se brojne progresivne organizacije i afroamerički lideri, koji su kritikovali njegove poteze kada je riječ o građanskim pravima.

Tokom stranačkih izbora za demokratski predsjedničku nominaciju, Buttigieg  je bio suočen sa oštrim kritikama afroameričkih aktivista, koji su tvrdili da kao gradonačelnik nije uradio dovoljno da se izbori sa sistemskim rasizmom u South Bend i da pomogne Afroamerikancima da podijele benefite ekonomske revitalizacije tog grada. Buttigieg  je odbacio te kritike.

Tokom razgovora sa novinarima u utorak, lider pokreta “Životi crnaca su važni” u South Bendu  Jordan Giger , rekao je da Buttigieg  “nije kvalifikovan za položaj u vladi”.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku