hamburger-icon

Kliker.info

Šaćir Filandra : Dogovorom SDA i SBB-a do jače koalicije i funkcionalnije vlasti na svim nivoima

Šaćir Filandra : Dogovorom SDA i SBB-a do jače koalicije i funkcionalnije vlasti na svim nivoima

03 Oktobra
07:50 2015

sacko3Nedavni sastanak lidera SDA i SBB-a posmatram kao stranački susret dvije političke partije sa dobrim izbornim rezultatima u zadnjem procesu.On bi trebalo da omogući funkcionalniju vlast u Federaciji BiH, ali i cijeloj državi. S tog aspekta ga smatram pozitivnim, ocijenio je u razgovoru za Vijesti.ba Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

VIJESTI: U nedavnom osvrtu na krizu vlasti u Federaciji BiH, kazali ste da je ona rezultat nagomilanih problema u funkcionisanju političkog sistema države koji je došao do svojih protivrječnosti. Možete li nam pojasniti ovaj stav. O kojim protivrječnostima se radi?

FILANDRA: Ključna protivrječnost političkog sistema u BiH proizilazi iz nekompatibilnosti i gotovo isključivosti građanskog principa, koji je osnovni pravni princip uređenja države i koji treba da omogući jednakopravnost građana i njihova osnovna ljudska prava, te političkim sistemom nametnutog dominantnog nacionalno – političkog izbornog sistema, u kojem se na uštrb pojedinca suprotstavlja kolektiv. Ta protivrječnost drži u grču i nemogućnosti razvoja politički život sve vrijeme na način da se svakim izborima vraćamo na početak.

VIJESTI: Kada govorimo o stabilizaciji političkih prilika u BiH, doprinosi li tome više ukrupnjavanje ili usitnjavanje političkih scene?

FILANDRA: Pretpostavka da razvoj demokratizacije društva ide kroz niži izborni cenzus i povećanje broja političkih subjekata nisu se pokazali opravdanim. Naš stepen demokratičnosti društva i vladavine prava nije ništa veći. To je bila prvenstveno zamisao međunarodne zajednice, što je teoretski validno, ali se u praksi pokazalo nefunkcionalnim. Sistem je zapravo učinjen nefunkcionalnijim. Stoga je ukrupnjavanje stranačke scene nešto što omogućava formiranje efikasnije vlasti.

VIJESTI: U tom kontekstu, kako ocjenjujete nedavni sastanak lidera SDA i SBB-a? Kako će se reflektovati na unutarbošnjačko jedinstvo?

FILANDRA: To je, prije svega, stranački susret dvije političke partije sa dobrim izbornim rezultatima u zadnjem procesu. On bi trebalo da omogući funkcionalniju vlast u Federaciji BiH, ali i cijeloj državi. S tog aspekta ga smatram pozitivnim.
Ne mislim da će se on reflektirati na neko bošnjačko jedinstvo ili nejedinstvo, s obzirom da narod, u principu, ne zavisi od političkih stranaka u onoj mjeri u kojoj to stranke misle. Taj proces vidim kao isključivo proces stranačkog ukrupnjavanja i stvaranja jače koalicije, koja je kvalificirana da na efikasniji i funkcionalniji način iznese eventualne reformske procese.

VIJESTI: Interesuje nas i Vaše tumačenje navoda srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, koji je nedavno poručio kako u BiH postoje političke tenzije i problemi, jer ujedinjavanje na bošnjačkoj političkoj strani dovodi do toga da će se neminovno slični procesi odvijati i u Republici Srpskoj, što će nas ponovo voditi ka nacionalnim homogenizacijama, a što on ne smatram naročito dobrim.

FILANDRA: Ne bih rekao da je Vučićeva analiza tačna. SBB i SDA su stranke narodnjačke orijentacije, a u opoziciji nam ostaje jaka lijeva opcija. Stoga ne dolazi do nekog posebnog političkog jedinstva. Ne radi se dakle o specijalnoj nacionalnoj homogenizaciji. No, da li će to izazvati određene reflekse? Vjerovatno hoće.

VIJESTI: Na koji način će ti refleksi biti vidljivi?

FILANDRA: Smanjiće se manevarski prostor u pravcu u kojem trenutno ide, a ide u pravcu destrukcije države. U tom smislu će vjerovatno bošnjački blok, do kojeg je dobrim dijelom došlo zbog Dodikove ofanzive, biti koherentniji i stabilniji.

VIJESTI: Pominjete manevarski prostor i destrukciju države. Nezaobilazna tema svakako je najavljeni referendum u RS o radu Suda i Tužilaštva BiH. Vjerujete li da će on biti održan?

FILANDRA: Sve je moguće, no lično ne vjerujem. To je forma treniranja živaca i mogućnosti međunarodne zajednice. Pravac kretanja sa aspekta održivosti države BiH nije dobar. Potez za referendum je vrlo smio, drzak i provokativan. Ipak, ne mislim da će polučiti efekte koje očekuju njegovi predlagači, ali će dovesti do radikalizacije političke scene.

VIJESTI: Kakve će posljedice izazvati radikalizacija političke scene?

FILANDRA: Neće izazvati nikakve posebne posljedice, ali će se zadržati postojeće loše stanje. Mi treba da smirujemo strasti, rješavamo loše stanje, konsolidujemo odnose i stvaramo klimu međusobnog većeg povjerenja. To je znak da većeg povjerenja zapravo nema i da su divergentni politički ciljevi.

VIJESTI: U ovom slučaju brojni očekuju reakciju OHR-a. Visoki predstavnik Valentin Incko nedavno je podsjetio i na bonska ovlaštenja, no konkretnih reakcija još nema. Očekujete li ih?

FILANDRA: Ne očekujem reakciju OHR-a. Ukoliko bude reakcije međunarodne zajednice, ona će ići posredstvom nekih bitnijih aspekata. OHR je praktično institucija od malog značaja i malog uticaja na politički život u BiH. OHR se samo isključio i iskreno ne mislim da će reagovati na odlučan način, ali neke druge institucije hoće.

VIJESTI: Dakle, insistiranje na održavanju referenduma pokazuje i Dodikovu drskost i slabost OHR-a?

FILANDRA: Isključujući odnos između OHR-a i RS-a dugo je poznat. Dodik najavljuje jedan mogući scenario, koji u konkretnom slučaju i sličnim slučajevima kakve imamo i desno i lijevo od BiH, u bližem i širem okruženju od Krima do Katalonije, nije popularan u međunarodnoj zajednici. S tog aspekta je za očekivati pozitivne reakcije međunarodne zajednice.

Nevena Šarenac (Vijesti)

Podijeli

Jedan komentar

  1. harun
    harun 04 Oktobra, 14:52

    Procitajte ovaj clanak i komentare ispod.
    http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=56975

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku