hamburger-icon

Kliker.info

Sabor usvojio ‘Lex Agrokor’ : Banke će uslovno finansirati Agrokor

Sabor usvojio ‘Lex Agrokor’ : Banke će uslovno finansirati Agrokor

06 Aprila
16:34 2017

Banke-kreditori Agrokora finansirat će koncern pod uvjetom da ta sredstva imaju prioritet prema Zakonu o sistemski važnim kompanijama („Lexu Agrokor“), koji je danas podržao Hrvatski sabor, rekao je glavni direktor za restrukturiranje koncerna Antonio Alvarez III.

„Upravo smo dovršili konstruktivni sastanak sa svim članovima koordinacijskog odbora banaka – Erste banka, Intese, Reiffeisen, Sberbanka, Unicredit i VTB banka. … Oni jednoglasno izražavaju njihovu namjeru financiranja operativnih potreba Grupe za financijskim sredstvima pod uvjetom da ta sredstva imaju prioritetni status u novom Zakonu o postupku izvanredne Uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, kojeg je upravo izglasao Sabor Republike Hrvatske. Obvezivanje ovisi o konačnim odobrenjima Odbora za kreditiranje svake institucije, koji su trenutno u ubrzanom procesu,” rekao je Alvarez, a javljaju hrvatski mediji.

Alvarez je rekao kako se danonoćno radi na iznalaženju rješenja, a kompanija razmatra i druge mogućnosti.

Hrvatski sabor danas je, sa 83 glasa „za“, 46 „protiv“, te dva suzdržana saborska zastupnika, usvojio “Lex  Agrokor” – Zakon o sistemski važnim kompanijama.

Pokrenut stečajni postupak nad Konzumom

Ranije je objavljeno kako je zagrebačka firma Ovum na Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijela prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Konzumom zbog prezaduženosti, odnosno duga od 9,5 miliona kuna (1,27 miliona eura).

Sabor je prihvatio jedan amandman opozicije i sve amandmani HDZ-a.

Najvažnija je izmjena u tome da će se, suprotno prvobitnom prijedlogu, dok traje vanredna uprava, moći voditi radni i upravni sporovi, što znači da bi radnici mogli sudskim putem tražiti plate.

Trgovačko će se društvo, propisuje zakon, smatrati od sistemskog značaja ako zapošljava više od 5.000 radnika i ima obveze veće od 7,5 milijardi kuna (nešto više od milion eura). Svim društvima koja udovolje tim kriterijima, a nađu se u ekonomskim teškoćama, omogućit će se jednak pravni okvir za postupanje.

Zakonom se uređuje postupak vanredne uprave, čija su tijela sud, izvanredni povjerenik, savjetodavno tijelo i vjerovničko vijeće.

Ranije su predstavnici dobavljača, kojima Agrokor, prema procjenama, duguje dvije milijarde eura, dali ultimatum bankama – traže dogovor do kraja dana ili će prestati isporučivati robu.

Sigurnosna mreža

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, nakon glasanja je kazala kako je „stvorena sigurnosna mreža za gospodarstvo Hrvatske i mislim da je to iznimno važna odluka“.

„Način na koji su zastupnici raspravljali je politikantski. Mi smo jučer cijeli dan pratili raspravu i stup ovog zakona je to da povjerenik može uzeti najam kako bi isplatio dobavljače. Tu najstariju tražbinu današnji amandman dodatno pojašnjava“, dodala je.

Ovum, dobavljač mlijeka i jaja navodi kako od Konzuma potražuje 9.575.159,67 kuna, kao i zakonsku zateznu kamatu od dana dospijeća pojedinih iznosa, a sve zasnovano na Ugovoru o kupoprodaji i dijelu koji se odnosi na isporučenu, a neplaćenu robu.

„Kod dužnika postoji stečajni razlog zato što je nastupila okolnost iz članka 5. stavka 2 u vezi s člankom 7. Stečajnog zakona – PREZADUŽENOST”, stoji u prijedlogu za pokretanje stečaja.“

Ovaj prijedlog podnesen je 31. marta, a istog dana Agrokorove kompanije, uključujući i Konzum, završile su u blokadi.

Maratonska rasprava

Reporterka Al Jazeere Matea Damjanović ranije je javila kako se maratonska saborska rasprava, koja je trajala do 1 sat ujutro, svodila na pitanje da li se zaista radio o zakonu o sistemski važnim kompanijama ili “Lexu Agrokor”.

Vlada Hrvatske je prihvatila amandmane klubova zastupnika HDZ-a, ali i onaj HNS-HSU na prijedlog zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja.

Klub HNS-HSU predložio je amandmanom da se u članku 5, u kojem se pojašnjava što su povezana i ovisna društva, utvrdi kako su to društva sa sjedištem u Hrvatskoj u kojima dužnik drži najmanje 25 posto udjela.

Lokalni mediji pišu kako će poslije glasanja o zakonu sve oči biti uperene u Ivicu Todorića, vlasnika koncerna.

Jutarnji list neslužbeno saznaje kako su banke i dobavljači ovog prehrambenog giganta koji posluje na cijelom Balkanu skloniji tome da se aktivira taj zakon.

Navodi se kako je razlog za to povoljnija opcija za kreditore koji će dati novi kredit za likvidnost i koji bi na taj način imali „senior status“, odnosno prvenstveno u naplati svojih potraživanja, čak i u slučaju stečaja, dodaje ovaj hrvatski medij.

Nova likvidnost

Hrvatski premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade je istakao kako je u zakonskom projektu zaštite sistemski važnih kompanija Vladina glavna namjera zaštita interesa hrvatske ekonomije.

U slučaju Agrokora, Vladin cilj je zaštita radnika, dobavljača i onih koji su na njih naslonjeni, vjerovnika i same kompanije, tako da se restrukturira i da joj se osigura nova likvidnost, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

„Time bi se Agrokoru osiguralo vrijeme za konsolidaciju kako bi se mogle isplaćivati plaće, podmirivati obveze prema dobavljačima i prema državi“, naglasio je Plenković.

Kazao je i kako, nakon jučerašnjeg susreta s glavnim direktorom za restrukturiranje koncerna Antoniom Alvarezom III, smatra kako su Vladini napori i oni koje poduzimaju konzultanti koje je angažirao Agrokor podudarni.

Ugrožene hiljade radnih mjesta u BiH

Ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović kazao je za Al Jazeeru da je krizom u Agrokoru ugroženo nekoliko hiljada radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Dug kćerki firmi Agrokora prema dobavljačima Vijeće ministara procjenjuje na 127.000 eura. Vlada FBiH procjenjuje da se radi o cifiri od 230.000 eura.

Narednih dana bit će održani sastanci s predstavnicima Konzuma u BiH te dobavljačima.

(Kliker.info-Aljazeera)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku