hamburger-icon

Kliker.info

S Britanije na Ameriku : Kako je Donald Trump precizno osjetio da se nešto veliko “kuha” ispod površine ?

S Britanije na Ameriku : Kako je Donald Trump precizno osjetio da se nešto veliko “kuha” ispod površine ?

09 Novembra
16:16 2016

Republican presidential candidate Donald Trump speaks during the opening session of the Western Conservative Summit Friday, July 1, 2016, in Denver. The summit, which brings together Republicans from across the West, runs through Sunday. (AP Photo/David Zalubowski)

Iza nas je jedna od najnapetijih noći u novijoj političkoj povijesti. Dok su sve ankete prognozirale laku i relativno sigurnu pobjedu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, oni koji malo bolje poznaju sve kuriozitete i svu fleksibilnost moderne politike, znali su da će ovo biti izbori neizvjesni sve do samoga kraja. Upravo tako je i bilo.

Neposredno nakon što su počeli stizati prvi rezultati izlaznih anketa postalo je jasno da ovo neće biti laka noć za Hillary. Trump je odmah iznenadio u nekoliko saveznih država za koje se očekivalo da će pripasti njoj, a najveći znak vremena stigao je u trenutku kada je potvrđena njegova pobjeda u saveznoj državi Ohio. Naime, još od 1960. godine svaki pobjednik na predsjedničkim izborima osvajao je “swing” državu Ohio.

Tada je krenula panika – burze su podivljale, dioničari su se našli u neočekivanoj situaciji, a odmah je narasla cijena zlata.

Danima i tjednima su se analitičari zabavljali raznim križaljkama po pitanju što bi sve, hipotetički, Trump trebao osvojiti da pobijedi u ovim izborima. Najčešće se radilo o isticanju scenarija za koje su svi vjerovali kako su nemogući. I onda se nešto desilo, noćas, ti isti ljudi sada su, znatno nervoznije, počeli sklapati hipotetske karte kako bi Hillary eventualno mogla pobijediti. Drugim riječima, sve se okrenulo u jednoj noći.

Bilo bi zaista zanimljivo pronaći snimke noćašnjih izvještaja uživo, na kanalima kao što su CNN, MSNBC, ABC, pa čak i europski BBC, Euronews, DW… Mora se priznati da su voditelji zaista profesionalno obavili svoj posao, dakako, drugog izbora nije niti bilo, no, bez pretjerivanja, neki od njih mijenjali su boju pred kamerama. Učinak probljeđivanje često bi nastupio u trenutku izgovora “Izgleda da bi Trump mogao pobijediti….”.

Vjerojatno je negdje u tom trenutku osebujni engleski političar Nigel Farage otvorio bocu omiljenog alkohola. U tom trenutku postalo mu je jasno da se, izgleda, nastavlja anti-establišment revoluciju, najveća politička revolucija našeg doba, s Britanije na Ameriku.

Nakon pobjede u saveznim državama Ohio i Florida mnogi Trumpovi pristaše već su počeli slaviti, no, izbori nisu bili još gotovi. Naime, zbog činjenice da se znalo da ogromna Kalifornija ide Demokratima, kao i u vijek, to je zapravo značilo da Trump mora, pod svaku cijenu, osvojiti Ohio i Floridu.

Ono čemu smo noćas svjedočili zaista je povijesni događaj. Bez obzira koliko nekima Donald Trump bio simpatičan ili antipatičan, svima bi moralo biti jasno da ovo jest veće od njega. Ovo je glas novog vremena, proces u kojem se muti podjela na klasičnu (centrističku) ljevicu i desnicu. Umjesto toga na površinu izbija jedna nova podjela, ne horizontalna već vertikalna – podjela na narod i podjela na establišment, a to je jedna vrlo oštra podjela u kojoj narod pobjeđuje unatoč nevjerojatnim naporima establišmenta da očuva stari poredak, utabanu paradigmu.

Teško je reći kakav će zaista Trump biti predsjednik, možda se ispostavi krajnje nesposoban te odvede SAD u propast, a možda i šire. No, jednu stvar mu se mora priznati, njemu i samo njemu – osjetio je, kirurški precizno, kakvi vjetrovi pušu. Osjetio je da se nešto “kuha” ispod površine, veliko i snažno, i da bi bilo baš dobro da baš on bude ta ikona koja će se u ključnom i povijesnom trenutku nametnuti kao simbol promjene.

U tome je uspio kombinacijom ogoljenog populizma kombinirajući s njime neke vrlo pametne stavove, naročito po pitanju vanjske politike. Time je obuhvatio sve one koji su se već navukli na anti-establišment revoluciju, mada većina njih nikada nije ni čula za taj termin.

Je li ovo Brexit 2.0? Jest, i više od toga, puno više. No, i u slučaju Brexita (1.0) vidimo kako establišment pokušava ući na stražnja vrata i sabotirati narodnu volju – tko kaže da se isto neće desiti i u SAD-u? Tko kaže da Trump po ulasku u Bijelu kuću neće postati samo još jedan po svijet opasan neo-konzervativac? Sjećate se John Kerrya i njegove kampanje 2004. kada je izgubio od Busha? Tada se zaista doimao kao jedini spas od sulude politike W-a, no, danas, kada je postao državni tajnik, vidimo da je još samo jedan u nizu militarističkih jasterbova koji je posvetio godine podupirući islamističke militante u Siriji.

No, uz sav oprez s kojim ćemo morati pratiti nastavak američke politike, možda Trump zaista i jest simbol promjene, promjene koja bi mogla napraviti puno pozitivnog, prije svega zaustaviti rat u Siriji.

Što reći o gubitnici, Hillary Clinton? Kao što Trump nije jedini pobjednik, već cijeli duh nove anti-establišment revolucije, tako ni Clinton nije jedini gubitnik – gubitnik je cijela kompaktna nomenklatura koja je stajala iza nje. Štoviše, može se reći kako je ona bila tek marioneta te iste nomenklature koja se proteže od Wall Streeta, mainstream medija, fundamentalističkih bliskoistočnih financijera do američkog vojno-industrijskog kompleksa.

Ta nomenklatura, koja je noćas mislila da će imati svoju osobu u Bijeloj kući, je poražena, poražena je od strane američkog naroda i demokracije. Ironično, ta nomenklatura učinila je toliko puno u izvođenju smjena režima diljem svijeta, a sada im se smjena režima desila u vlastitioj zemlji.

D.Marjanović (Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku