hamburger-icon

Kliker.info

Ruski specijalci u Srbiji : Rusi vježbom na granici Hrvatske provociraju Evropsku uniju

Ruski specijalci u Srbiji : Rusi vježbom na granici Hrvatske provociraju Evropsku uniju

14 Novembra
22:57 2014

srem1Srbijanski i ruski vojni specijalci danas su s visokim vojnim dužnosnicima i stranim vojnim predstavnicima na vojnoj vježbi Srem 2014. pokazali svoje mogućnosti.Vježba se održava na vojnom poligonu Nikinci kod Rume, od hrvatske granice udaljenom 60-ak kilometara zračne linije. To je najveća vojna vježba koja se održava u Srbiji, a sudjeluje 197 pripadnika specijalne brigade Vojske Srbije i 207 pripadnika ruske 106. gardijske zračno-desantne divizije iz Tule. Riječ je o specijalnim snagama, a cilj je uvježbavanje antiterorističke borbe.

To je i najveće iskrcavanje ruskih vojnih snaga u Srbiju od 1999., kad su se ruski vojnici u jeku NATO-ovih napada na Srbiju iskrcali na aerodrom u Prištini. Vježba traje dvije sedmice , a jučer je bio dan za uzvanike među kojima je bio i brigadir Ivan Jušić, hrvatski vojni predstavnik u Beogradu.Iako se vježba održava u blizini hrvatske granice, naši sugovornici tvrde da Hrvatska ne treba biti zabrinuta zbog ove demonstracije rusko- srpske vojne moći i zajedništva.

Prema mišljenju analitičara, riječ je zapravo o ruskom pokazivanju mišića Europskoj uniji. – Srbija je najzapadnija tačka gdje ruska vojska može pokazivati moć i nervirati Bruxelles, i to Rusija objeručke koristi. Rusija u posljednjih godinu dana svoje interese izvan svojih granica prezentira kroz prijetnje i u tom svjetlu treba gledati i ovu vježbu – kaže nam jedan od sugovornika. Tom razmišljanju u prilog ide i spektakl koji su Rusi napravili pri dolasku u Srbiju.

Vojnu opremu i vozila dovezli su transportnim avionima Iljušin, a oklopne transportere spuštali su iz aviona padobranima. Za razliku od Rusa, Srbija vježbu provodi u medijskoj tišini. Država koja želi ući u EU, nakon boravka ruskog predsjednika u Beogradu i vojne parade njemu u čast očito nastoji izbjeći još jednu javnu demonstraciju vojne bliskosti s Moskvom.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku