hamburger-icon

Kliker.info

Ruski premijer Putin : Primitivna prevara NATO saveza

Ruski premijer Putin : Primitivna prevara NATO saveza

31 Augusta
03:12 2010

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je  da ga zanimaju predsjednički izbori 2012. godine, "i više nego druge", ali i da od toga ne pravi "fetiš", kao i da ne "boluje" od rejtinga."Zanima me, kao i druge, a u stvari i više nego druge. Međutim, ne pravim od toga fetiš", rekao je Putin u intervjuu novinaru dnevnika "Komersant", koji mu je bio "suvozač" za volanom od 350. do 530. kilometra na putu Habarovsk-Čita u vozilu "Kalina Sport".

"Najvažnije je da nas ta pitanja 2012. godine ne skrenu sa puta stabilnog razvoja", rekao je ruski premijer, dodajući da se Rusija stabilno i normalno razvija iako je kriza dovela do manjih zadrški, ali i pomogla usredsređivanju na prioriteteNa pitanje da li je, izjavljujući da će se sa aktuelnim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom dogovarati o mogućoj kandidaturi pred izbore, imao u vidu dogovor ko će se od njih dvojice kandidovati, Putin je odgovorio da je to "svjetska praksa"."Pa to je svjetska praksa! Pri odlasku, američki predsjednik po pravilu predlaže svog nasljednika. I šta je tu nenormalno da odlazeći predlaže zemlji nekog gospodina, jer zna da je on pristojan i profesionalan, čovjek koji će se efikasno snaći sa poslom na tom mestu", rekao je predsjednik ruske vlade.

Govoreći o rejtingu popularnosti, Putin je rekao da ne osjeća "ni narkotičku, ni političku zavisnost" od toga."Što više aktuelni političar brine o svom rejtingu, brže ga počinje gubiti", rekao je ruski premijer."Ako smatram da je određeno pitanje prioritetno, prestajem da mislim o tome kolika je politička ili administrativna cijena tokom njegovog rješavanja. Čak ne mislim mnogo ni kakve posljedice čekaju mene lično", kazao je Putin.Govoreći o svom istupanju na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu, 10. februara 2007. godine, Putin je rekao da je ono aktuelno i danas."Mislim da je bila korisna. Zato što sam, u suštini, govorio istinu", rekao je predsjednik ruske vlade.

Primitivna prevara NATO saveza

"Rekli su nam jedno a uradili potpuno drugo (…) Tokom povlačenja vojske iz Istočne Evrope, generalni sekretar NATO-a nam je rekao da ŠSR u svakom slučaju treba da bude uvjeren da se NATO neće širiti dalje od postojećih granica. I, gdje je sad to? Pitao sam ih. Nemaju odgovor. Najprimitivnija prevara", kazao je Putin.Ruski premijer je rekao i da veruje u "resetovanje" odnosa sa SAD I vidi "namjeru aktuelne američke administracije da poboljša odnose sa Rusijom".Putin je, skrenuo pažnju na međunarodne probleme koji komplikuju odnose Moskve i Vašingtona, između ostalog naoružavanje Gruzije.

"Da nije bilo naoružavanja prije dvije godine, ne bi bilo ni agresije, ni krvi koja je tamo prolivena (.) Sada se naoružavanje nastavlja", ukazao je ruski premijer i kao drugi primjer naveo instaliranje američke protivraketne odbrane u Evropi."Dogovorili smo se, kao, da u Poljskoj neće biti raketa presretača, Češka još nije donijela odluku o radarima. Sjajno! A praktično potom saopštavaju da u drugim zemljama Evrope planiraju to isto. I gde je to resetovanje? U tom dijelu ga ne vidimo", naveo je Putin, iznoseći utisak da je pozicija američkog predsjednika Baraka Obame iskrena.Govoreći o aktivnostima opozicije u Rusiji, ruski premijer je rekao da ona treba da bude u okvirima pravnog polja, a ne provokacija.

O opoziciji,protestima, Hodorkovskom

"Svi naši oponenti zalažu se za pravnu državu. Šta je pravna država? To je poštovanje aktuelnog zakonodavstva. Šta kaže aktuelno zakonodavstvo o maršu? Potrebno je dobiti dozvolu lokalnih organa vlasti. Dobili ste? Idite i demonstrirajte. Ako ne – nemate pravo", rekao je Putin."Ukoliko je cilj provokacija, uspjeh je uvek moguće ostvariti, a ako je cilj dostup javnosti, svjetske i ruske, nema smisla provocirati vlast i kršiti zakone", dodao je ruski premijer.

Prema Putinovim rečima, on "nije satjerao u ćošak" bivšeg čelnika kompanije "Jukos" MIhaila Hodorkovskog koji "izdržava zasluženu kaznu".Zalažući se za "stabilnu rusku državnost", Putin je u intervjuu rekao da su potrebni uravnoteženi odnosi unutar vlasti, i između vlasti i civilnog društva, podjela vlasti, od kojih će svaka biti samodovoljna i kompetentna."A što se tiče toga šta ja treba da radim a šta ne, nemam drugi izbor osim da sjedim na obali i gledam kako voda teče, kako se nešto ruši i propada, ili da se umješam. Više volim da se umješam", rekao je ruski premijer, govoreći o godinama provedenim do sada u vlasti."Ono što radimo uvjerava nas da smo na pravom putu", kazao je Putin.Predsjednik ruske vlade je rekao da nema odluka koje bi želio da ispravi."Otvoreno vam kažem, gledam unazad i sam razmišljam – ne!", rekao je Putin i dodao da je možda nešto moglo biti urađeno efikasnije i mudrije, ali "ne sa gledišta izbora, razvoja, izbora načina rješavanja problema". (Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku