hamburger-icon

Kliker.info

Ruske vojne vježbe u Crnom moru : Moskva neće dozvoliti da se u Siriji ponovi najavljeni “libijski scenarij”

Ruske vojne vježbe u Crnom moru : Moskva neće dozvoliti da se u Siriji ponovi najavljeni “libijski scenarij”

08 Aprila
01:30 2013

Postoji li nekakva poveznica između događaja u Siriji, tenzija na Korejskom poluotoku i iznenadnih vojnih vježbi u Crnom Moru koje je ruska vojska započela 28. marta 2013. U isto vrijeme kada su u Durbanu, u Južnoafričkoj Republici, zemlje članice BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) najavile osnivanje nove razvojne banke i tako se izravno suprotstavile monopolu MMF-a i Svjetske banke, ruski predsjednik Vladimir Putin je dao zeleno svjetlo za neplanirane vojne vježbe u Crnom Moru. Vježbe same po sebi možda i ne znače ništa, ali gledane u globalnom kontekstu imaju poseban značaj.

Prema podacima Kremlja u vježbama je sudjelovalo 7000 ruskih vojnika; specijalnih postrojbi, mornaričke pješadije, te specijalne postrojbe ratnog zrakoplovstva za hitne intervencije. Kako bi se "oprobala operativna efikasnost", korišteno je svo oružje kojim raspolažu ruske oružane snage. U vježbama je sudjelovalo trideset brodova iz ratne luke Sevastopolj (u Ukrajini), mornarica s Krimskog poluotoka, te ona iz ruske luke Novorossijsk u Krasnodarskoj oblasti. Očigledno je ovim manevrima ruski predsjednik Putin htio dokazati kako je ruska vojska spremna intervenirati u bilo kojem trenutku, dočim zaprimi njegovu zapovijed.

Vježbe su iznenadile dužnosnike NATO saveza, koji su prosvjedovali "što prethodno nisu i službeno najavljene". NATO je zatražio od Moskve "da što se vojnih aktivnosti tiče ubuduće bude otvorenja i da o tome informira zapovjedništvo sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu". Zamjenik glavnog tajnika američke delegacije u zapovjedništvu, Alexander Vershbow, zahtijevao je "maksimalnu transparentnost od strane Rusije kada su u pitanju ovako delikatne stvari". Nakon izjava, koje su pristizale jedna za drugom, postavlja se pitanje: zašto su se u zapovjedništvu NATO saveza toliko uznemirili?
 
Ruski odgovor na planove NATO saveza protiv Sirije?
 
Da li je Rusija slučajno odlučila pokazati svoju borbenu spremnost samo tjedan dana nakon što je NATO-a odlučio razraditi plan "za hitnu intervenciju u Siriji"? 20. marta je zapovjedništvo u Bruxellesu odlučilo da iznova promisli o "libijskom scenariju" za Siriju, a kojega su 6. srpnja 2012. u Parizu predložili "Prijatelji Sirije". Dva dana nakon te odluke su Turska i Izrael, pod pokroviteljstvom američkog predsjednika Baracka Obame, održali sastanak na kojemu su u samo dvadeset minuta "izgladili nesuglasice" i obnovili diplomatske odnose koji su ozbiljno narušeni još od 2010. i masakra na brodu Mavi Marmara u kojemu su izraelske specijalne postrojbe ubile devet turskih aktivista koji su prevozili humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi.

Potom je "Sirijska nacionalna koalicija" (zapadnjačka i katarsko-saudijska izmišljotina iz Dohe – Syrian National Coalition) preuzela mjesto Sirije u Arapskoj ligi. Sve je izgledalo kako se odista ponavlja "libijski scenarij". Moaz Al-Khatib, predsjednik "Koalicije iz Dohe", ponovio je zahtjev Katara od 26. marta i na summitu Arapske lige "u ime sirijskog naroda" zatražio intervenciju NATO saveza protiv vlade u Damasku.

U tom igrokazu su strane marionete s Khatibom na čelu zatražile "uvođenje zone zabrane leta i stvaranje emirata ili enklave na sjeveru Sirije pod njihovim nadzorom". U isto vrijeme državni tajnik Sjedinjenih Država, John Kerry, putuje u Bagdadgdje je od vlade Nouirija Al-Malikija traži da spriječe iranske zrakoplove u dostavi pomoći u oružju i opremi snagama sirijskog predsjednika Assada. U samo nekoliko dana su se mobilizirali svi oni koji već dvije godine bezuspješno pokušavaju srušiti predsjednika Assada i njegovu vladu.Anapa/Rusija – Ruski predsjednik Vladimir Putin nadzire vojne vježbe u Crnom Moru.

 Uporedo s frenetičnim diplomatskim i vojnim aktivnostima anti-sirijske koalicije, Rusija odlučuje pokrenuti nenajavljene vojne vježbe u Crnom Moru, a koje su pratili i letovi ruskog ratnog zrakoplovstva na cijelom teritoriju zemlje, kao i letovi ruskih nuklearnih bombardera. Posebno je važno istaknuti kako je samo nekoliko sati prije početka manevara u Crnom Moru, Sjedinjenim Državama upućena poruka u kojoj je čelnici zemalja BRICS-a upozoravaju "da se suzdrži bilo kakvog avanturizma u Siriji i drugim zemljama". Stoga se ove vježbe mogu smatrati kao poruka Washingtonu od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali i Kine koja je na drugom kraju svijeta, u Južnom kineskom moru, također održala nenajavljene vojne vježbe, kako ozbiljno misle ono što govore, te kako mogućnost intervencionizma NATO saveza prema "libijskom scenariju" više ne dolazi u obzir. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku