hamburger-icon

Kliker.info

Rusija očekivano protiv : Vijeće za provedbu mira u BiH najoštrije osuđuje eskalaciju tenzija koje dolaze iz RS-a

Rusija očekivano protiv : Vijeće za provedbu mira u BiH najoštrije osuđuje eskalaciju tenzija koje dolaze iz RS-a

01 Avgusta
03:20 2021

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SBA) najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od strane nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je poduzela Narodna skupština RS, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti.

“Retorika i postupci koji podrivaju funkcioniranje države Bosne i Hercegovine, uključujući bojkot institucija na državnom nivou i blokiranje vitalnih odluka, destabiliziraju zemlju i suprotni su Dejtonskom mirovnom sporazumu. Takvi potezi ne služe interesima građana Bosne i Hercegovine i ometaju evropske integracije i napredak u 14 ključnih prioriteta”, saopšteno je.

Revizionizam, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i poricanje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući genocid, su neprihvatljivi, smatraju ambasadori PIC-a.

PIC: Zakon primjenjiv na sve građane

“To je u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima i podriva stabilnost zemlje te dobrobit i prosperitet građana BiH. Nedavno donošenje amandmana rezultat je dugotrajne pasivnosti domaćih političkih aktera, a primjenjiv je na sve građane u BiH”, navodi se su saopštenju.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a pozivaju vlasti da se suzdrže od destabilizirajućeg ponašanja i pozivaju sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da se fokusiraju na podršku miru, stabilnosti i prosperitetu za građane ove zemlje i unapređenju pomirenja, izgrađenog na međusobnom priznavanju, empatiji i poštivanju svih žrtava.

“Ambasadori Upravnog odbora PIC-a naglašavaju svoju kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika i vitalnoj ulozi koju visoki predstavnik ima sve dok se ne ispuni 5 ciljeva i 2 uvjeta za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije”, zaključuje se uz dodatak:

“Ruska Federacija se ne slaže s ovom izjavom”.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

3 0 komentara

 1. Van!
  Van! 01 Avgusta, 06:36

  Posaljite im ambasadora kuci sad kad onog napuhanog nema

  Odgovori
 2. FAJTER
  FAJTER 01 Avgusta, 08:11

  DOBRO BI BILO DA POPUŠITE RUSIMA,VALJAĆE VAM KAD BUDU FINALE

  Odgovori
 3. KRAJ
  KRAJ 02 Avgusta, 05:22

  Konaković: NSRS da donese odluku da je Igokea osvajač ABA lige
  Konaković: NSRS da donese odluku da je Igokea osvajač ABA lige

  Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde na svom Twitter profilu prozvao je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, nakon što je Narodna skupština RS donijela dva zakona, kojima se kažnjava vrijeđanje RS-a te onemogućava djelovanja Inckovog Zakona u o zabrani negiranja genocida u RS.

  Konaković je na Twitteru inicijative Milorada Dodika ismijao kratkom objavom.

  – Kažu da Dodik razmišlja da NSRS donese odluku da je Igokea osvajač iduće sezone ABA lige. Da to na vrijeme završi. Očekuje i podršku opozicije. Iduće godine napada Euroligu, poručio je Konaković.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku