hamburger-icon

Kliker.info

Bin Salman: Rat sa Iranom doveo bi do kolapsa svjetske ekonomije

Bin Salman: Rat sa Iranom doveo bi do kolapsa svjetske ekonomije

30 Septembra
17:38 2019

Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do “potpunog kraha svjetskog gospodarstva”, ocijenio je u nedjelju princ Mohammad bin Salman u televizijskom razgovoru u Sjedinjenim Državama pozivajući međunarodnu zajednicu da “odvrati” Teheran.

“Ne bude li svijet snažnom i odlučnom akcijom pokušao odvratiti Iran bit ćemo svjedoci još gore eskalacije koja će zaprijetiti svjetskim interesima”, rekao je prijestolonasljednik u emisiji “60 minuta” na mreži CBS, Hina prenosi AFP.

“Opskrba naftom će se poremetiti i cijene će skočiti do nezamislive razine, što u životu nismo vidjeli”, rekao je.

Posljedice će, upozorio je, osjetiti čitav svijet: “Ovo područje osigurava 30 posto svjetske opskrbe energentima, gotovo 20 posto svjetskog prometa robe i oko četiri posto svjetskog BDP-a. Zamislite da te tri stvari nestanu”.

“To bi bio potpuni krah svjetske ekonomije a ne samo saudijskog i bliskoistočnih zemalja”, istaknuo je Mohammad bin Salman.

Ocijenio je apsurdnim napad izveden 14. spetembra na saudijska naftna postrojenja koji Rijad i Washington pripisuju Iranu. “To nije strateški cilj. Samo će luđak napasti pet posto svjetske opskrbe. Jedini strateški cilj je pokazati da su glupi, što su i učinili”, rekao je prijestolonasljednik.

U istom intervjuu, saudijski prijestolonasljednik je rekao kako preferira mirno riješenje jer je “puno bolje od vojnog”.

Takođe je negirao da je naredio ubistvo novinara Jamala Khashoggija prije gotovo godinu dana ali je rekao da na kraju ipak preuzima “punu odgovornost” za ono što se desilo jer je vođa države.

(AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku