hamburger-icon

Kliker.info

RSE saznaje: Ruski specijalci sa borbenim vozilima i tehnikom sletjeli na beogradski Vojni aerodrom Batajnica

RSE saznaje: Ruski specijalci sa borbenim vozilima i tehnikom sletjeli na beogradski Vojni aerodrom Batajnica

06 Novembra
21:06 2014

iljusin12Vojna vježba snaga Rusije i Srbije, prvi zajednički manevri u istoriji vojski dvije zemlje, biće održana u prvoj polovini novembra u Srbiji. Kako je najavilo rusko Ministarstvo odbrane, na toj vježbi učestvovaće ruske vazdušno-desantne snage i srpske kopnene jedinice.Kako nezvanično saznaje RSE, šest ruskih transportnih aviona “Iljušin 76” sletjelo je u četvrtak na beogradski Vojni aerodrom Batajnica i dovezlo borbena vozila i ljudstvo koje će učestvovati na rusko-srpskoj vojnoj vježbi na poligonu Nikinci nedaleko od Rume.

me je potvrđena vijest ruske agencije TASS koja je, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije, javila da će ruske i srpske vojne jedinice održati taktičku antiterorističku vježbu pod nazivom SREM-2014.Bratislav Gašić, ministar odbrane Srbije, u izjavi za RSE nije želio konkretno da govori o vježbi srpskih i ruskih snaga ali je dodao da su sve aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije planske.

“Mi na hiljade vježbi imamo non-stop. Sve se odvijaju onako kako je to dogovoreno sa partnerima. I jedne, i druge, i treće države… Preko 60 ugovora imamo o vojno-tehničkoj, vojno obrazovnoj, vojno-vojnoj saradnji. Tako da ništa tu nešto specijalno ne možete da čujete da bi vam bilo senzacija.”

U vježbi SREM-2014 učestvovaće jedinice ruskog vazduhoplovstva iz Tule a manevri će uključiti i skokove iz aviona, borbena vozila i upotrebu padobranskih sistema.Stevan Mirković, general JNA u penziji i jedan od osnivača i komandanata 63. padobranske brigade iz Niša, kaže za RSE da ga ne iznenađuju ove aktivnosti.

“Pa vrijeme je da naša vojska konačno počne da vježba. Već godinama izvode samo neke treninge borenja, oslobađanja talaca, džudo… Neke ozbiljnije vježbe jednostavno nije bilo. Nema razloga za strah, to je obična rutinska vježba. A Srem je dušu dao za to. Jer on ima planine, ravnice i rijeke, i biće to vjerovatno dobra vježba.”

Nedavno su u Vojsci Srbije, kada je prilikom posjete ruske vojne delegacije Specijalnoj brigadi u Pančevu najavljena mogućnost zajedničke vojne vježbe, za RSE rekli da ove aktivnosti nikako nemaju veze sa aktuelnom situacijom u Ukrajini već da su rezultat dogovora o saradnji u domenu odbrane koji su započeti još 2010. godine.Ljubodrag Stojadinović, vojno-politički komentator i bivši pukovnik jugoslovenske vojske, kaže da ovoj rusko-srpskoj vojnoj vježbi, bez obzira što je prva u istoriji, ne treba pridavati preveliki vojni i politički značaj.

“Njen značaj prvenstveno je u evropskoj saradnji kada je u pitanju borba protiv terorizma. Ona ni na koji način ne znači sklapanje nekog novog pakta ili vojnog saveza. Nego se prosto radi o saradnji koja ima smisla u spriječavanju negativnih pojava današnjice. Gdje su inače neophodne specijalne jedinice i njihova koordinirana upotreba iz više zemalja.”

Manevri srpske i ruske vojske organizuju se u okviru sporazuma o vojnoj saradnji za 2014. godinu a, kako je najavljeno, zajedničke vježbe vojnih avijacija dvije zemlje planirane su za 2015. godinu.General Stevan Mirković smatra da ova saradnja ima i jednu dimenziju više.

“Momentalno ovdje duva istočni vjetar. I državno rukovodstvo je našu Srbiju, da je slikovito nazovem vjetrenjačom, okrenulo prema istoku. To je ta, kako je nazivaju, pragmatična politika. Tako da smo se sada i po tim vojnim pitanjima malo više okrenuli Rusiji nego što smo inače okrenuti.”

U novembru 2013. Srbija i Rusija potpisale su sporazum o vojno-tehničkoj saradnji, koji uključuje razmenu informacija za održavanje mira, razvoj odnosa u sferi kartografije, kao i medicinsku i vojnu obuku.Analitičar Ljubodrag Stojadinović takođe vjeruje da i kroz vežbu SREM-2014 Rusija pokazuje više od pukih vojnih manevara.

“Politička poruka Moskve je da ima snage da bude prisutna tamo gdje joj je to u interesu. Da ima dovoljno prijatelja da može zajedno sa njima da se angažuje. Kao i da ima dovoljno vojne saradnje da se angažuje sa njihovim vojskama u situacijama kada izvodi neke vježbe. A te vježbe, kao i svako vojno pokazivanje, imaju poruku moći. I to je otprilike jedna od dimenzija ove vježbe, ali ona sama po sebi nije zadato agresivna.”

Srbija je vojno neutralna ali je već godinama i članica NATO programa Partnerstvo za mir.Stevan Mirković zajključuje da bi, poslije svega, pozicija vojne neutralnosti Srbije uskoro mogla da bude na ozbiljnom ispitu.

“Od stvaranja ruskog centra za vanredne situacije u Nišu, kao i od nedavne vojne parade u Beogradu, dosta se stvari promijenilo kada je vojska u pitanju. Ona više nije isključivo okrenuta prema Zapadu nego sada, gdje god i koliko može, koristi i resurse Istoka. Međutim, to ne može dugo da traje.”

Vježba ruskih padobranaca i srpskih vojnih snaga, kako je svojevremeno najavljeno, trebalo bi da bude prvi konkretan korak u saradnji dvije vojske od kada je posljednjih godina ona formalno intenzivirana. Težište planiranih aktivnosti vojski Rusije i Srbije, prema najavama iz Ministarstva odbrane, biće na zajedničkim vježbama i obuci.Osim saradnje sa Rusijom, Srbija je ove godine zajedničke vojne vježbe imala i sa zemljama članicama NATO. Međunarodna vježba pod nazivom „Platinasti vuk 2014“ održana je početkom jula u vojnoj bazi „Jug“. Na njoj su učestvovali i pripadici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Bugarske, Rumunije, Azerbejdžana, Makedonije i Hrvatske koji su zajedno sa kolegama iz Vojske Srbije uvježbavali učešće u multinacionalnim mirovnim operacijama. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku