hamburger-icon

Kliker.info

Rouhani na Generalnoj skupštini UN-a : “Naš odgovor na razgovore pod pritiskom je – ne”

Rouhani na Generalnoj skupštini UN-a : “Naš odgovor na razgovore pod pritiskom je – ne”

26 Septembra
03:08 2019

Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio je u srijedu SAD za “nemilosrdan ekonomski terorizam” i za, kako se izrazio, gusarsko ponašanje u međunarodnim odnosima.

Iran neće pregovarati o nuklearnom pitanju sve dok su na snazi sankcije, poručio je on u govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, prenosi Tanjug.

Naveo je da njegova zemlja “pruža otpor najnemilosrdnijem ekonomskom terorizmu”.

Upozorio je da je Zaljev ivici kolapsa, kao i da bi bilo kakva nesmotrena greška mogla “izazvati veliki požar”, prenio je AP.

‘Naš odgovor će biti odlučan’

“Nećemo tolerirati provokativnu intervenciju stranaca. Odgovorit ćemo odlučno i snažno na svaku vrstu kršenja našeg teritorijalnog integriteta i sigurnosti”, rekao je Rouhani.

“Naš odgovor na razgovore pod pritiskom je – ne”, kazao je on, uz poruku da bi Iran mogao napustiti nuklearni sporazum iz 2015. godine ako ga evropske sile ne uspiju spasiti poslije povlačenja SAD-a.

“Mi smo posvećeni nuklearnom sporazumu, ali strpljenje Irana ima granice”, upozorio je predsjednik Islamske Republike, prenosi Reuters.

On je rekao da SAD nije uspio riješiti sukobe u Afganistanu, Iraku i Siriji te da nije u stanju sada učestvovati u smirivanju tenzija i donošenja mira regiji.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku