hamburger-icon

Kliker.info

Roker u mantiji ruši stereotipe : Sluša Azru i Zabranjeno pušenje, ima šestoro djece i sprema doktorat iz „hrvatske povijesti !

Roker u mantiji ruši stereotipe : Sluša Azru i Zabranjeno pušenje, ima šestoro djece i sprema doktorat iz „hrvatske povijesti !

17 Novembra
06:11 2016

krulj3Mostarski paroh Radivoj Krulj sluša Azru i Zabranjeno pušenje, ima šestoro djece i sprema doktorat iz „hrvatske povijesti“.

– Zbog oca Radivoja mi mladi rado dolazimo u crkvu. On nije strog sveštenik, pred kojim se moraš prepodobiti. Kad nas sretne u gradu, nabaci „peticu“ za pozdrav, pita kako je na fakultetu, našali se – kaže studentica Jovana Sudar.

A Radivoj Krulj je sveštenik koji ruši stereotipe. Još u mladosti drugari su ga prozvali „pop – rok“, zbog druželjubivost i muzike koju je slušao, a simpatični nadimak se „primio“ i ostao mu do danas.

– Pohađao sam gmnaziju u Bileći i kao mnogi drugi mladići slušao sam Bijelo dugme, Azru, Zabranjeno pušenje. Kad sam odlučio da studiram teologiju, prozvali su me pop – rok – priča Krulj.

Sjeća se kako ga je i vijest o rušenju Starog mosta, prije 23 godine, zatekla na gimnazijskom druženju uz muziku.

– Moj drug iz razreda, Dalibor Đurasović, plakao je zbog mosta, a ja sam ga tješio. I tada mi je rekao: hajde da se zakunemo da ćemo se, kad završimo studije, vratiti u Mostar: ja kao ljekar, a ti kao sveštenik – priča otac Radivoj.

Ispunili su obećanja. Radivoj je danas mostarki paroh, a dr Dalibor Đurasović, anesteziolog u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici i predsjednik pravoslavne Crkvene opštine Mostar.

krulj123Prije osam godina, kada je preuzeo parohiju, otac Radivoj i njegova supruga Nataša imali su troje djece, da bi ih u Mostaru stekli još troje. Ana (17), Luka (15), Jelisaveta (13), Aleksa (7), Atanasije (6) i David (4) njihovo su najveće bogatstvo i najpreča briga.

– Propovjed djelom je najbolja propovjed. Ne možete kao sveštenik savjetovati ljudima da  stupaju u brak i rađaju djecu, a da sami izbjegavate roditeljske obaveze – kaže otac Radivoj. Mada priznaje da je za brigu o djeci zadužena uglavnom majka, rado potomcima pred spavanje čita narodne bajke i epske pjesme, savjetuje ih i razgovara sa njima.

Uz mnogobrojne svešteničke i roditeljske obaveze, angažman vjeroučitelja, poslove vezane za crkvenu biblioteku i „Prosvetinu“ školu srpskog jezika, te za obnovu Sabornog hrama, sprema i doktorat i to iz hrvatske istorije, ili kako se zvanično zove „hrvatske povijesti“. Doktorant je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i kaže da mu nije teško da tezu priprema na hrvatskom jeziku.

– Što bi mi bilo teško, ne treba mi prevodilac. Uostalom, „povijest“ je riječ srpskog porijekla – kaže uz osmijeh.

Poznaje 5.000 vjernika

Iako ih ima skoro 5.000, otac Radivoj kaže da poznaje sve svoje parohijane i da je uvijek spreman da sasluša svakog od njih.

– Najčešće mi se obraćaju zbog egzistencijalnih problema, neimaštine, nezaposlenosti, obnove. Ponekad poželim da mi se neko obrati sa duhovnim pitanjem, ali šta da se radi. Crkva nije ni biro za zapošljavanje, ni ministarstvo obnove, pa im ne možemo pomoći, ali možemo ih slušati i razumijeti – kaže on.

Milkica Milojević (Blic)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku