hamburger-icon

Kliker.info

Robert Gates: Obama nije vjerovao u strategiju rata

Robert Gates: Obama nije vjerovao u strategiju rata

08 Januara
08:18 2014

gatesobama1Bivši američki ministar odbrane Robert Gates je u svojim memoarima oštro kritizirao administraciju predsjednika Baracka Obame u vođenju rata u Afganistanu i izrazio žaljenje što predsjednik sam nije vjerovao u svoju politiku.U memoarima Duty: Memoirs of Secretary at War, koji će biti objavljeni 14. januara, čije su dijelove u utorak objavili The New York Times i The Washington Post, bivši šef Pentagona (2006-11) tokom predsjednika Georgea W. Busha i Baracka Obame nije bio blag.On opisuje jedan sastanak u martu 2011. godine, tokom kojeg je demokratski predsjednik izgledao kao da više ne vjeruje u strategiju koju je sam odredio 18 mjeseci ranije, kada je poslao oko 30.000 dodatnih ljudi i izrazio je sumnje u sposobnosti generala Davida Petraeusa, zapovjednika snaga u Afganistanu, i afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia.

Republikanac kod Obame

“Bio sam tamo i rekao sam sebi: Predsjednik ne vjeruje svom vojnom zapovjedniku, ne podnosi Karzaia, ne vjeruje u vlastitu strategiju i ovaj rat ne doživljava kao svoj”, napisao je Gates, republikanac koji je pristao ostati na čelu Pentagona tokom administracije Baracka Obame.Bio je “sumnjičav, ako ne i potpuno uvjeren da će njegova strategija propasti”, dodao je.”Prerano su tokom te administracije sumnja i nepovjerenje dužnosnika Bijele kuće, uključujući i predsjednika i potpredsjednika, prema generalima postali veliki problem”, ocijenio je Gates.Robert Gates je posebno opor u pogledu potpredsjednika Joea Bidena, koji je uz savjetnika za nacionalnu sigurnost Toma Donilona bio pobornik slanja puno manje brojnog pojačanja u Afganistan.

‘Biden pošten’

“On je pogriješio u gotovo svim važnijim pitanjima vanjske politike i nacionalne sigurnosti u posljednja četiri desetljeća”, napisao je o Bidenu, kojeg ipak smatra “poštenim čovjekom”.Gates priznaje svoje greške, kao kada se nije odlučio za slanje specijalnog voda u Abbotabad u Pakistanu, što je konačno naredio Obama.Tamo su Amerikanci u maju 2011. godine ubili vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena.”To je bila jedna od najhrabrijih odluka kojoj sam svjedočio u Bijeloj kući”, napisao je Gates, koji je imao različite funkcije tokom predsjedanja osam predsjednika. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku