hamburger-icon

Kliker.info

Rim dobio prvu gradonačelnicu: Mlada Virginia Raggi u drugom krugu dotukla svog protukandidata

Rim dobio prvu gradonačelnicu: Mlada Virginia Raggi u drugom krugu dotukla svog protukandidata

20 Juna
16:13 2016

Raggi1Virginia Raggi iz redova PoKreta 5 zvjezdica (M5S) u drugom je krugu djelomičnih talijanskih općinskih izbora u glavnom gradu Rimu hametice potukla protukandidata iz redova vladine Demokratske stranke, potpredsjednika Zastupničkog doma Roberta Giachettija, dobivši dvostruko više glasova. Veće je iznenađenje da je i u Torinu izgubio dosadašnji gradonačelnik demokrat Piero Fassino protiv Chiare Appendino iz M5S. S obzirom na rezultate iz prvog kruga, očito je da je M5S i u Rimu i u Milanu prikupio glasove zdesna i slijeva i da su rezultati rezultat koaguliranja svih protiv stranke Mattea Renzija.

Rezultati nisu svugdje koherentni. U Milanu je tuijesno pobijedio Giuseppe Sala s lijevog cetra protiv Stefana Parisija s desnog centra, u Bologni je dosadašnji načelnik s lijevog centra Virginio Merola za 9 posto prevčladao nad kandidatkinjom desnog centra Lucijom Borgonzoni. Napokon, u Napulju je Demokratska stranka prošla kao bosa po trnju još u prvom krugu, pa je dosadašnji gradonačelnik populist Luigi De Magistris sa gotovo 67 posto svladao Giovannija Lettierija iz Berlusconijeve stranke Forza Italia.

Grillov M5S se snažno afirmirao, osvojivši prvi put dva milijunska grada. S druge strane, premijer Matteo Renzi pokazao je veliku sposobnost koncentriranja glasova protiv sebe. Ako izgubi i na oktobarskom  referendumu za promjenu Ustava – a sada se to već čini mogućim – napustit će politiku. Tako je, naime, obećao.

(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku