hamburger-icon

Kliker.info

Rijaset počeo ograđivanje od vehabija

Rijaset počeo ograđivanje od vehabija

11 Novembra
06:42 2006

Osim čitanja Rezolucije, koja poziva muslimane na jedinstvo, te osuđuje i smatra nepoželjnim u BiH "one koji na bilo koji način unose nemir u džamije pod izgovorom provođenja ‘prave’ vjere", svi profesori će stavove Islamske zajednice pojasniti studentima i učenicima u školama koje su pod ingerencijom Islamske zajednice BiH."Za sada smo se odlučili za ove korake. O daljim potezima koje će Rijaset poduzeti, ako se ovaj problem ne riješi, ne bih govorio, ali je definitivno tačno da ćemo mi ovaj problem riješiti", kazao je Muharem efendija Omerdić, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice BiH.
Reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić je nedavno u svom obraćanju javnosti kazao da će Rijaset IZ poduzeti korake da se ne bi ugrozio tradicionalni način prakticiranja islama na ovim prostorima, ali nije želio precizirati koji su to koraci.
"Mislim da ovo nije dovoljno. Rezolucija malo toga rješava, jer je potrebno više raditi na terenu. Naravno da treba imati neki balans da ne bi došlo do sukoba, ali po mom mišljenju svaki imam mora uvesti red u svoju džamiju. Ukoliko ne može, treba da traži pomoć iz Sarajeva, a dok se ne riješi problem džamija bi trebalo da bude zatvorena", kazao je sagovornik "Nezavisnih" iz vrha IZ BiH.
Iako se u Rezoluciji "oni koji unose nemir među muslimane" direktno ne pominju, prozvani su radikalni islamisti, vehabije.
"Ne bih ništa komentarisao dok se ne susretnem sa reisom. Mi trenutno ugovaramo taj sastanak", kazao je Imad al Husin, poznatiji pod nazivom Abu Hamza, nezvanični portparol Vehabijske zajednice u BiH.
Dopuna Rezolucije o tumačenju islama uslijedila je kao odgovor na "neprimjerenu agresivnost pojedinaca i grupa u tumačenju islama".
Islamska zajednica BiH reagovala je nakon fizičkog obračuna i pucnjave u džamiji u Sandžaku između tradicionalnih vjernika i radikalnijih vjernika, koji svojim izgledom i načinom prakticiranja islama odudaraju od vjekovne tradicije Bošnjaka na ovih prostorima (vehabije, op.a), kao i izjavama pojedinih vehabija u medijima koji su oštro napadali tradicionalni islam u BiH, kao i vjerske lidere i imame. 

(Nezavisne novine)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku