hamburger-icon

Kliker.info

Rijaset Islamske zajednice BiH: Profesor Rešidović nije u pravu kada kaže ,”Oni dolaze po našu djecu …da uzmu krvavi danak.”

Rijaset Islamske zajednice BiH: Profesor Rešidović nije u pravu kada kaže ,”Oni dolaze po našu djecu …da uzmu krvavi danak.”

27 Novembra
09:25 2006

Rijaset se oglasio povodom teksta objavljenog u subotnjem broju "Oslobođenja", pod naslovom "Oni dolaze po našu djecu" u dodatku "Pogled", a koji je potpisao Rešid Hafizović, profesor akaida na Fakultetu islamskih nauka.Rešid Hafizović ima pravo na slobodu mišljenja i govora, ali nema pravo na širenje krivih informacija, konstatira se u priopćenju Rijaseta.- Krivo je govoriti, a još više napisati: "Oni (vehabije) dolaze po našu djecu… da uzmu krvavi danak". Treba pravo govoriti i to jasno napisati: "Oni nisu došli po našu djecu… da uzmu krvavi danak." Zna se ko dolazi po našu djecu da uzme krvavi danak. Isto tako treba da se zna da oni nisu "u našim upravnim i akademskim religijskim institucijama: u našim džamijama, našim medresama, našim akademijama, posvuda". I još nešto, oni nisu počinili genocid u Srebrenici i širom naše domovine. Zna se ko je to činio – zaključuje Rijaset. Istovremeno, Rijaset IZ ograđuje se od neprimjerenih kvalifikacija profesora Rešida Hafizovića i traži od njega da poštuje pravila rada FIN-a. Rijaset je još 1993. godine donio  jasnu fetvu o dužnosti poštivanja hanefijskog mezheba u mektebima, džamijama, medresama i fakultetima IZ, te na svojoj tematskoj i proširenoj sjednici u Lukavcu to još jednom jasno ponovio. – Dva ekstrema ne čine jedno dobro. Prema tome, Rijaset IZ će insistirati na očuvanju "islamske tradicije Bošnjaka", kao ustavne kategorije IZ u BiH, ali bez vrijeđanja bilo koga i bez nasilja protiv bilo koga. Prema izvještajima muftija i dekana na proširenoj sjednici u Lukavcu, Rijaset se uvjerio da nema niti jedne džamije, mekteba, medrese, akademije i fakulteta IZ gdje se naučava bilo šta što je u suprotnosti s "islamskom tradicijom Bošnjaka". No, da bi se otklonila i najmanja sumnja, Rijaset je formirao komisije koje će napraviti analizu duhovnog stanja u IZ, s posebnim osvrtom na programe i udžbenike medresa i fakulteta – poručuju iz Rijaseta. Rijaset IZ poziva imame, hatibe, muderrise i profesore da se sustegnu od pretjeranosti (tefrit) i nedotjeranosti (ifrat) u svom govoru i radu. – Ne od jučer, naša sudbina je na žici, koja je tanja od dlake i oštrija od sablje. Zatosudbinu ne treba izazivati tamo gdje se žica može prekinuti na štetu naše vjere i domovine. Više nego ikada, danas nam je potreban glas razuma i slovo mudrosti o našoj unutarnjoj toleranciji. Bilo koja isključivost za nas je karjnje opasna – kaže se u saopćenju Rijaseta IZ u BiH.Rijaset IZ u BiH osuđuje neprimjerene Hafizovićeve kvalifikacije na račun Kraljevine Saudijske Arabije, koja je neizmjerno pomogla našoj zemlji i našem narodu kada je bilo najteže.- Nije u duhu akademskog digniteta, niti je u duhu bosanskog kućnog odgoja, davati paušalne sudove o bilo kome, a kamoli o saudijskom kralju, kao čuvaru dva sveta hrama: Meke i Medine – navodi se u saopćenju.

(Mina/Dnevni avaz)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku