hamburger-icon

Kliker.info

Rezidualni mehanizam u Hagu : Presuda Radovanu Karadžiću 20. marta

Rezidualni mehanizam u Hagu : Presuda Radovanu Karadžiću 20. marta

23 Februara
05:03 2019
Bosnian Serb wartime leader Radovan Karadzic appears in the courtroom for his appeals judgement at the International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia (ICTY) in The Hague July 11, 2013. REUTERS/Michael Kooren/File photo

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove zakazalo je izricanje presude po žalbi u predmetu protiv Radovana Karadžića za 20. marta, saopšteno je iz Haaga.

Radovana Karadžića terete po dvjema točkama za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995., navodi Rezidualni mehanizam.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju proglasilo je 24. marta 2016. Karadžića krivim za genocid na području Srebrenice 1995. i za progon, istrebljivanje, ubistva, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), teroriziranje, protupravne napade na civile i uzimanje talaca.

Četiri udružena zločinačka poduhvata

Oslobođen je krivnje po optužbi za genocid u drugim općinama u Bosni i Hercegovini.

Raspravno vijeće zaključilo je da je Karadžić počinio navedene zločine putem sudjelovanja u četirima udruženim zločinačkim pothvatima: u prvom s ciljem da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s područja u Bosni i Hercegovini na koja su Srbi smatrali da polažu pravo, i to činjenjem zločina u općinama širom Bosne i Hercegovine, u drugom, čiji je cilj bio širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provedbom kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civilnog stanovništva, u trećem sa zajedničkim ciljem da se pripadnici UN-a uzmu za taoce kako bi se NATO prisilio da se suzdrži od zračnih napada na vojne ciljeve Srba i u četvrtom eliminiranja Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. 

Kazna 40 godina zatvora

Raspravno vijeće Karadžiću je izreklo kaznu od 40 godina zatvora.

Prvobitna optužnica protiv Karadžića potvrđena je 25. jula 1995. Uhapšen je 13 godina kasnije i prebačen u Haag.

Suđenje je počelo 26. oktobra 2009. Tijekom njega raspravno vijeće saslušalo je 586 svjedoka.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku