hamburger-icon

Kliker.info

Rex Tillerson: SAD ostaje vojno prisutan u Siriji

Rex Tillerson: SAD ostaje vojno prisutan u Siriji

18 Januara
07:19 2018

Američki državni sekretar Rex Tillerson najavio je da će SAD do daljnjeg ostati vojno prisutan u Siriji, u okviru šire američke strategije s ciljem sprečavanja ponovnog jačanja grupe Islamska država Irak i Levant, diplomatskog omogućavanja odlaska sirijskog predsjednika Bashara al-Assada sa vlasti i ograničenja utjecaja Irana.

Tillerson je, u govoru održanom na Univerzitetu Stanford, istakao da će SAD diplomatski raditi na odlasku Assada sa vlasti, ali je pozvao na “strpljenje”, priznavši da Assad uživa podršku Rusije i Irana i da će se teško povući sa vlasti odmah, prenosi Reuters.

Američki državni sekretar je rekao da bi potpuno povlačenje američkog osoblja zapravo išlo naruku Assadu.

Naveo je da “smanjenje i odbacivanje zlonamjernog” iranskog utjecaja iz Sirije zavisi od “demokratske Sirije”.

‘SAD čuje zabrinutost Turske’

Tillerson je, također, kazao da “čuje i uzima za ozbiljno” zabrinutost svoje saveznice u NATO-u, Turske, povodom Sirije.

Turska je u srijedu upozorila da će odmah odgovoriti na sve prijetnje iz zapadne Sirije koje bi mogle ugroziti Tursku ili njene građane, kako je saopćilo Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske.

U saopćenju Vijeća navodi se da neće dozvoliti formiranje “terorističke armije” duž turske granice, a misli se na pretežno kurdske Sirijske demokratske snage, pod vodstvom Narodnih zaštitnih jedinica Kurdistana, i traži se da kurdski borci, bez odlaganja, predaju oružje koje su dobili.

Formiranje graničnih snaga Sirijskih demokratskih snaga ideja je koalicije predvođene SAD-om u sjevernoj Siriji, navodi britanska agencija.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku