hamburger-icon

Kliker.info

Revolucionarno otkriće: “Čudesni” novi tretman liječenja multiple skleroze preporađa pacijente

Revolucionarno otkriće: “Čudesni” novi tretman liječenja multiple skleroze preporađa pacijente

02 Marta
14:48 2015

Nurse holding up a syringe and vial, and filling the syringe in preparation for carrying out an injection.. Image shot 2011. Exact date unknown.Pionirski novi tretman liječenja matičnim stanicama omogućava pacijentima koji boluju od multipla skleroze da mogu da hodaju, trče, čak i plešu, a rezultate liječenja doktori nazivaju čudesnim, prenosi britanski Telegraph. Pacijenti koji su bili vezani za kolica deset godina povratili su funkciju nogu zahvaljujući ovoj revolucionarno terapiji, dok oni koji su bili slijepi opet mogu da vide.

Dvdeset pacijenata koji sudjeluju u ispitivanjima na Royal Hallamshire bolnici u Sheffieldu i Kings College bolnici u Londonu, učinkovito su “podigli” svoj imunološki system. Iako je nejasno šta uzrokuje MS, neki doktori vjeruju da sam imunološki sistem napada mozak i leđnu moždinu, što dovodi do upale i boli, invalidnosti, a u težim slučajevima do smrti.

Kod novog liječenja stručnjaci koriste visoke doze hemoterapije da nokautiraju imunološki sistem prije obnove s matičnim stanicama uzetih iz krvi samih pacijenata. Matične stanice su učinkovite, jer mogu postati bilo koje stanice u tijelu na temelju njihove okoline.

“Otkako smo započeli liječenje bolesnika prije tri godine, neki od rezultata koje smo vidjeli su čudesni,” rekao je Basil Sharrack, neurolog bolnice u Sheffielu za The Sunday Times.

“Vidjeli smo duboka neurološka poboljšanja.”

Tokom liječenja, matične stanice pacijanta se prikupljaju i pohranjuju.
Tada liječnici koriste agresivne lijekove koji se obično daju oboljelim od raka kako bi u potpunosti uništiti imunološki sistem. Matične ćelije se onda infuzijom vraćaju natrag u tijelo i počinju uzgajati nova crvena i bijela krvna zrnca u roku od dvije sedmice.

Unutar mjesec dana imunološki sistem se povrati i radi u punom kapacitetu, i tada pacijenti počinju primjećivati oporavak.

Holly Drewry (25) iz Sheffielda, je u invalidskim kolicima otkako je rodila kćerku koja sada ima dvije godine. Ona tvrdi da je novi tretman preporodio njen život.

“To čini čuda”, rekla je ona. “Sjećam se da sam bila u bolnici … nakon tri sedmice nazvala sam mamu i rekao: ‘Mogu da stojim’. Svi smo plakali.

“Pomalo mogu i da trčim, plešem. Uživam u šetnji sa svojom kćerkom. Čudo, ali u mogućnosti sam to daradim.”

No stručnjaci upozoravaju da pacijenti trebaju biti da budu sposobni kako bi imali koristi od novog tretmana.

“Ovo nije tretman koji je pogodan za sve, jer je vrlo agresivan i bolesnici trebaju biti sasvim fit da izdrže učinke hemoterapije”, upozorio je prof Sharrack. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of American Medical Association.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku