hamburger-icon

Kliker.info

Revolucionarno : Bionička sočiva baciće u zaborav naočare i kontaktna sočiva

Revolucionarno : Bionička sočiva baciće u zaborav naočare i kontaktna sočiva

26 Maja
05:00 2015

oko22Zamislite da možete da vidite tri puta bolje od najjačeg prirodnog ljudskog vida bez nošenja naočara ili kontaktnih sočiva, već uz pomoć leća ugrađenih u vaše oko.Novi izum, bioničko sočivo, koje bi se tokom osmominutne hirurške procedure ugrađivalo u oko, moglo bi u budućnosti da iskoreni upotrebu naočara, kontaktnih sočiva i laserske hirurgije.

– Bioničko sočivo moglo bi trenutna optička pomagala da pošalje u istoriju – navodi njegov tvorac doktor Garth Webb, optometrista iz kanadske pokrajine Britanska Kolumbija.

Zahvaljujući zameni prirodnog sočiva oka, koje vremenom propada, više ne bi bilo rizika od razvoja katarakte, a besprekoran vid imali bismo i u 100. godini života.

– U pitanju je tehnika kakvu svet do sada nije video, a koja bi mogla da poboljša vid čak tri puta – navodi Veb i dodaje da će ovoj proceduri moći da se podvrgnu sve osobe iznad 25 godina starosti, jer je u tim godinama struktura oka u potpunosti razvijena.

– Ukoliko testiranja prvo na životinjama, a zatim i na slepim ljudima budu bila uspešna, prve hirurške intervencije mogle bi da budu sprovedene u Kanadi već 2017. godine – zaključuje Webb.

(Kliker.info-Blic)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku