hamburger-icon

Kliker.info

Revolucionarni proizvod njemačke poduzetnice : Izolirajmo kuće konopljom!

Revolucionarni proizvod njemačke poduzetnice : Izolirajmo kuće konopljom!

28 Oktobra
06:09 2013
U Berlinu su dodjeljene godišnje  nagrade za zaštitu okoline Njemačke. Jedna od ovogodišnjih dobitnica je i poduzetnica Carmen Hock – Heyl i to za svoja 15-godišnja nastojanja da se za izolaciju kuća koriste isključivo prirodni materijali. Ona je u velikoj mjeri doprinijela etabliranju konoplje na tržištu izolacijskog materijala s obzirom na to da kao i mnogi drugi prirodni materijali konoplja ima prednost da nije štetna ni po okoliš a niti za ljude koji u dotičnim kućama žive. Prilikom proizvodnje izolacijskih ploča od konoplje, ne nastaje ni ugljični dioksid.

Blondina s konopljom
Carmen Hock – Heyl, ove izolacijske ploče od konoplje danas proizvodi u svojoj vlastitoj tvornici, u bavarskom gradiću Nördlingenu. Međutim, put do uspjeha kakav uživa danas nije bio nimalo lak. „Bilo je jako teško druge uvjeriti u moju ideju. Oni su prvenstveno vidjeli sliku – evo, stigla blondina s dvije ploče konoplje i tko zna što hoće…“, priča ona.Konoplju potrebnu za produkciju izolacijskih ploča, ona dovozi iz Tirinške i Francuske. Pri tome je, kako kaže, riječ o posebnoj vrsti konoplje koja je još jednostavnija za uzgoj od svih drugih a nije potrebno čak niti prskanje raznim zaštitnim sredstvima. „Često me pitaju, da li se naša konoplja može pušiti? Ja im odgovaram da se može, ali da nema nikakvog učinka“, kaže s osmjehom Carmen. Naime, ova vrsta konoplje ne sadrži gotovo nikakve sastojke koji bi mogli izazvati halucinacije, opuštanje ili neke druge simptome kao što je to slučaj s podvrstom ove biljke koja nosi pridjev "indijska". No, ona zato ima kvalitetno tkivo od kojih se može izraditi i odjeća, konopac, papir – i izolacijske ploče.Na ideju ju je, kaže Carmen Hock – Heyl, došla kada je pomagala roditeljima u njihovoj stolarskoj radionici. „Tada sam vidjela kolike poteškoće su imali kada su ugrađivati obične materijale, oni su ih grebli i izazivali svrbež“, kaže ona i dodaje da je tada počela raditi na ideji s konopljom.

Još uvijek proizvod za koji ne zna svatko

Na početku je Carmen Hock – Heyl, koja je inače izučila zanat asistentice liječnika, imala problema s plasiranjem svog proizvoda. Krajem 90-tih godina na tržištu gotovo da i nije bilo izolacijskih materijala od prirodnih sirovina. Svoje vikende mlada poduzetnica je provodila po građevinskim sajmovima gdje je držala predavanja o novom izolacijskim materijalu koji ne samo da dobro izolira nego je dobar za okoliš. I za taj trud Carmen Hock – Heyl danas prima prestižnu nagradu. Fritz Brickwedde, glavni tajnik Njemačke savezne zaklade za okoliš, koja dodjeljuje nagradu, kaže kako nagrada poduzetnici s juga Njemačke ide i zbog "hrabrosti" koja je bila potrebna kako bi se novi materijal probio na tržištu koje teško prima novotarije. "Bez angažmana Carmen Hock – Heyl danas ne bi bilo ovog materijala na tržištu", zaključuje Brickwedde. Danas Hock – Heyl zapošljava 60 radnika i svoje proizvod pod nazivom "Thermo -Hanf" ("Termo konoplja") prodaje diljem Europe. Još jedna posebnost njezinih ploča od konoplje je i ta da su one, za razliku od ostalih ploča od konoplje koje se nalaze na tržištu u koje su ugrađena i vlakna od plastike, 100 posto ekološka jer u njima ulogu plastike preuzimaju vlakna od kukuruznog škroba. No izolacija od konoplje je još uvijek proizvod za dobro upućene. I inače izolacijskom materijalu od ekološki održivih sirovina, u koje se osim konoplje ubraja i celuloza, pamuk, drvna vlakna, lan i vuna, u Njemačkoj pripada samo 7 posto tržišta. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku