hamburger-icon

Kliker.info

Revizija u kabinetu britanskoh premijera : James Cleverly zamijenio Braverman, David Cameron novi šef diplomatije

Revizija u kabinetu britanskoh premijera : James Cleverly zamijenio Braverman, David Cameron novi šef diplomatije

13 Novembra
14:47 2023

Britanski premijer Rishi Sunak napravio je reviziju u svom kabinetu smijenivši ministricu unutarnjih poslova Suellu Braverman, koja je pokušala zabraniti demonstracije podrške Palestini.

Prema izvještajima britanskih medija, Sunak je za novog ministra unutrašnjih poslova imenovao Jamesa Cleverlyja.  Bivši britanski premijer David Cameron postao je novi ministar vanjskih poslova.

David Cameron bio je premijer između 2010. i 2016., a podnio je ostavku nakon što je odluka o Brexitu donesena na referendumu Europske unije (EU) 23. juna 2016.

Ministrica unutrašnjih poslova Braverman, koja je izazvala kontroverze u Velikoj Britaniji svojim stavom prema demonstracijama podrške Palestini, jutros je smijenjena s dužnosti.

Napetost je započela kada je Suella Braverman optužila londonsku policiju da je “zauzela stranu” u dopuštanju demonstracija podrške Palestini nakon izraelskih napada na Palestinu, izazvala je intenzivne rasprave i pozive na ostavku.

Braverman je marševe solidarnosti s Palestinom, koji se od 14. oktobra održavaju svake sedmice u Londonu, opisala kao “marš mržnje” i optužila policiju za “primjenu dvostrukih standarda” kada su u pitanju palestinski protesti.

Optužena je da je ohrabrila ekstremno desničarske grupe koje su se sukobile s policijom u subotu tijekom ceremonije obilježavanja Dana primirja.

Desetine hiljada ljudi okupilo se u nedjelju u Londonu u znak podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze koji je od 7. oktobra pod izraelskim napadima.

Bio je to peti masovni protest građana britanske prijestolnice, uprkos tome što su premijer Rishi Sunak i ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman kritikovali marš.

Demonstranti, koji su učestvovali u protestu solidarnosti s Palestinom na poziv mnogih nevladinih organizacija u Velikoj Britaniji, pozvali su Izrael da prekine napade na Gazu, ukine blokadu, proglasi trenutni prekid vatre i dozvoli puni ulazak humanitarne pomoći u palestinsku enklavu.

Građani, koji su reagovali i na izjave ministrice Braverman o “maršu mržnje”, nosili su transparente sa pozivom na njenu smjenu.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku