hamburger-icon

Kliker.info

Revizija presude : Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Bakira Izetbegovića

Revizija presude : Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Bakira Izetbegovića

14 Avgusta
23:00 2017

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

“Na temelju dostavljene prijave formiran je predmet koji je u radu i vrše se određene provjere. Nije pokrenuta istraga protiv konkretnih osoba”, kazao je glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić za bh. portal Klix.ba.

Riječ je o predmetu koji je formiran na osnovu krivične prijave predsjednika Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića protiv bivšeg agenta BiH Sakiba Softića te Izetbegovića.

“Prijava protiv Softića podnesena je zbog lažnog predstavljanja. Podnesena je i krivična prijava protiv Izetbegovića. Tako se štiti ustavni kapacitet Bosne i Hercegovine”, naveo je tada Čavić.

Sud nije priznao legitimitet

Krajem marta Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet u slučaju Sakiba Softića, bivšeg agenta Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

U vezi s tim zadužen je postupajući tužilac i formiran predmet nakon zaprimanja prijave u “slučaju ‘Softić'”, kazao je tada Grubešić.

Sud je krajem maja prošle godine obavijestio Softića da ga ne smatra agentom Bosne i Hercegovine pred tim sudom, navode mediji.

Uprkos tome, Softić je krajem februara podnio zahtjev za reviziju spomenute presude.

Sud nije priznao legitimitet agenta Softića jer nije dobio odluku, odnosno saglasnost za pokretanje revizije od svih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao kolektivnog šefa države.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku