hamburger-icon

Kliker.info

Reuters otkriva šokantnu istinu : Žrtve moraju plaćati RS što su preživjele rat

Reuters otkriva šokantnu istinu : Žrtve moraju plaćati RS što su preživjele rat

02 Marta
15:05 2018

Bahira je imala samo 14 godina kada su je pripadnici vojske bosanskih Srba više puta silovali pri napadu na njeno selo tokom rata u BiH, piše jutros Reuters tematizirajući borbu žrtava zločina za pravnu statisfakciju.

Bahira je samim čudom ostala živa, a posljednje dvije decenije pokušava prevazići traumu, navodi se u tekstu. A, onda je prošle godine na rođendan dobila riješenje sa suda po kojem mora platiti sudske troškove zbog tužbe koju je podnijela za odštetu prije dvije godine i odustala od nje. Iznos je šest puta veći od naknade koju prima kao civilna žrtva.

– Zaledila sam se kada sam vidjela da moram platiti 3.000 KM. Još me upozoravaju da ću biti uhapšena ako ne platim, kaže Bahira, koja je Reutersu pristala govoriti pod uvjetom anonimnosti. Taj dan je, kaže, pokušala samoubistvo, iako je danas udata i odgaja dvoje djece.

Agencija navodi da je više od 20.000 žena bilo žrtva sistematskog seksualnog zlostavljanja tokom rata, a Bahira je imala sreću da dobije besplatnu pravnu pomoć putem koje su uspjeli sniziti troškove na 600 KM.

– Ali, hiljade drugih preživjelih, uglavnom Bošnjaka, se suočava sa teškim kaznama jer sudovi u RS odbacuju njihove zahtjeve za repatrijacijom. Mnogi nemaju mogućnost za pravnom pomoći – navodi se u tekstu. Žrtve su često bez posla i lošeg zdravlja.

– Žrtve su veoma ranjive i sada prolaze kroz nove traume – kaže Adrijana Hanušić-Bećirović,  pravnica u projektu Trial International, koji pomaže žrtvama.

Agencija navodi da je problem nastao jer u BiH nije usvojen državni zakon o žrtvama torture, zbog čega se u oba entiteta različito tretiraju zahtjevi za odštetom. Međunarodne organizacije su kritizirale državu zbog takve situacije, ali srpski zastupnici u državnom parlamentu blokiraju usvajanje takvog zakona. Prošle sedmice Narodna skupština RS je u preliminarnoj proceduri usvojila zakon koji tretira odštetu, ali Bošnjaci kažu da je diskriminirajući protiv nesrpskih žrtava.

– Bili smo uhapšeni, premlaćivani, jednva preživjeli i sada prolazimo novu torturu. Plaćamo zato što smo preživjeli – kazao je Behadil Dizdarević, jedan od bh. logoraša, prenosi Reuters.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku