hamburger-icon

Kliker.info

Reuters: Jesu li stranci u BiH problem ili rješenje?

Reuters: Jesu li stranci u BiH problem ili rješenje?

15 Februara
23:58 2014
NAP

NAP

Najpoznatija svjetska novinska agencija Reuters objavila je analizu posljednjih događaja u BiH u kojoj postavlja pitanje da li je međunarodna zajednica u BiH problem ili rješenje problema. Autori teksta cijene da su nemiri u FBiH jedan od najvažnijih događaja poslije Dejtona, ali navode više različitih pogleda na njih i na moguću intervenciju međunarodne zajednice.

Potvrđuje se najava dolaska Ketrin Ešton (Catherine Ashton), ali i upozorava da SAD, EU i ostale sile nemaju odgovora ni na druge krize poput onih u Siriji ili Kongu. Reuters navodi izjavu Alide Vračić iz organizacije Populari iz Sarajeva koja smatra da nema potrebe za intervencijom izvana, te da je i i ranije bilo problema zbog takvih aktivnosti, a bh. političari nisu htjeli sami donositi odluke.

Istovremeno, Hasan Nuhanović, preživjeli Srebreničanin, iznosi drukčije mišljenje za Reuters i kaže kako se mora hitno djelovati te poslati vojne snage u BiH.

– Treba poslati signal i reći tu smo – kaže Nuhanović, pozivajući međunarodnu zajednicu da se uključi. Reuters navodi da stručnjaci smatraju kako je intervencija izvana potrebna samo u malim dozama, ali upozorava da ignoriranje nestabilnosti može biti opasno.

(Kliker.info/NAP)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku