hamburger-icon

Kliker.info

Reuf Bajrović : SDA mijenja kurs, ako se prekrši zakon neka se formira nova parlamentarna većina !?

Reuf Bajrović : SDA mijenja kurs, ako se prekrši zakon neka se formira nova parlamentarna većina !?

04 Juna
07:32 2015

ReufBajro77Demokratska fronta (DF) neće dozvoliti SDA-u i HDZ-u BiH da nezakonito preuzmu resurse, a da prethodno ne urade ono što je zakonski potrebno, odnosno da nas ne smijene, poručio je u Dnevniku TV1 federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF).

”Koalicija na federalnom nivou može opstati ukoliko se svi partneri fokusiraju na ono što su obećali raditi. Sve članice koalicije se moraju uvažiti. Ako to nije intencija ljudi koji vode te stranke, imaćemo manjinsku vladu, a bojim se da je upravo to njihov istinski cilj. Međutim, moraće nas smijeniti. Nećemo im dozvoliti da preuzmu resore, a da ne urade ono što je po zakonu potrebno, odnosno da nas smijene. U tom slučaju, pokušaćemo formirati novu parlamentarnu većinu ili će je oni formirati bez nas”, pojasnio je Bajrović, uz konstataciju da će odgovor o opstanku aktuelne koalicije u FBiH biti poznat nakon sutrašnje sjednice Federalne vlade i Predsjedništva Demokratske Fronte.

Bajrović upravo u premijeru Novaliću vidi najvećeg krivca za trenutnu krizu u Vladi FBiH.
”No, ne radi se o ličnom sukobu, nego o sukobu SDA i HDZ BiH sa zakonom”, naglasio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije.
Ukoliko Vlada FBiH usvoji spornu Uredbu,  to bi mogla biti jabuka razdora u aktuelnoj koaliciji.

”Još nemamo službenu odluku stranačkog organa, za sutra smo zakazali sjednicu Predsjedništva DF-a. No, ne mogu se oteti utisku da DF neće biti dio koalicije koja krši zakon”, potcrtao je Bajrović.

Kako je kazao, nezakonitost koja se sutra planira provesti u Vladi FBiH predstavlja pucanj u istorijsku šansu za BiH, odnosno za ozbiljan iskorak ka EU i NATO-u.

”Uputili smo apel ljudima u SDA, koji su tvrdili da im je država iznad stranačkih interesa. Poručili smo im da ne rade ovakve stvari jer u DF-u nikada ne mogu imati partnera za kršenje zakona i upisivanje državnog kapitala na stranke”, istakao je Bajrović.

No, upozorio je da su određene poruke upućene tokom Kongresa SDA zabrinjavajuće.

”Plašimo se da je ovo promjena kursa SDA, iz stranke desnog centra ka žestokoj desnici, te da su im u tom kontekstu puno važnija pitanja kontrole državnih resursa, nego pitanja evroatlantskih integracija”, smatra Bajrović.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku