hamburger-icon

Kliker.info

Reuf Bajrović, bivši federalni ministar energije i rudarstva : Ako nema većinu, neka SDA ide u opoziciju!

Reuf Bajrović, bivši federalni ministar energije i rudarstva : Ako nema većinu, neka SDA ide u opoziciju!

23 Juna
12:14 2015

Refa111Reuf Bajrović, sada već bivši ministar energije i rudarstva u Vladi FBiH i član Predsjedništva Demokratske fronte, rekao je jučer u otvorenom intervju za “Dnevni avaz”, prvom nakon što je predsjednik Federacije Marinko Čavara (HDZ BiH) prihvatio njegovu neopozivu ostavku, da bi bilo najbolje da Fadil Novalić, federalni premijer, podnose ostavku na ovu poziciju. On je, između ostalog, rekao da bi, ako uskoro ne nađe nove partnere, SDA trebala otići u opoziciju!

– Novalić trenutno vodi trećinsku vladu i mora shvatiti da nema nikakav legitimitet da donosi bilo kakve ozbiljne odluke dok se ne stvori nova većina. Zemlja ne može biti talac njegove i još jedne političke karijere u Vladi FBiH – kaže Bajrović.

Očit debakl

Kako komentirate potez predsjednika FBiH Marinka Čavare da prihvati samo Vašu ostavku, ali ne i ostavku ostalih ministara DF-a u Vladi FBiH? 

– To je primarno nesuvisli pokušaj političke osvete dijela HDZ-a za godine provedene u opoziciji u prošlom mandatu, uz svesrdnu podršku dijela SDA. Ali, ima tu i očajničkog pokušaja da se dobiju ruke DF-a u Parlamentu FBiH, a da se to ne mora platiti pristajanjem na depolitizaciju javnih preduzeća, što sam ja kao ministar beskompromisno provodio. Ima tu i sadizma prema našim ministrima, koje sada pokušavaju ucjenama natjerati da učestvuju u pokušaju krčmljenja javnih dobara koji sprema ova manjinska Vlada FBiH.

Kako će se sada razvijati stvari u FBiH? 

– Nema racionalnog objašnjenja za ovako radikalno desno skretanje SDA i pristajanje na sve zahtjeve HDZ-a. Zbog toga je ionako nizak koalicioni potencijal SDA pao skoro na nulu. Ta stranka očito je u ogromnim problemima, koji će biti još i veći. Duboko su zagazili na stazu kojom je SDP prošao od 2012. do izbora. Bilo bi dobro da u idućih nekoliko dana brzo obave razgovore sa svim strankama i pokušaju skupiti većinu u Parlamentu FBiH, a ako to ne uspiju, onda će oni morati otići u opoziciju ili ćemo imati izbore.

Nezakonita uredba

Prije nekoliko dana premijer Fadil Novalić javno je kazao da je ovlastio sekretara Ministarstva Stipu Buljana da vodi aktivnosti, ali je on potpisnik. Kako to komentirate? 

– Nakon što su donijeli nezakonitu uredbu, ministarstva su izgubila skoro sav uticaj, što je i bio cilj. Da sam na Novalićevom mjestu, ja bih nakon prošlosedmičnog debakla u Parlamentu FBiH odmah podnio ostavku.

Zasmetala im je politika DF-a

– Nisam samo ja zasmetao. Zasmetala je politika DF-a koja nikako ne odgovara onima koji se samozavaravaju da je moguće raditi stvari onako kako su stvari rađene u posljednjih dvadesetak godina. Konačno moramo prekinuti praksu vladavine podobnih i odsjeći stranačke centrale od javnih preduzeća. Glavni uzrok problema u BiH nisu etničke razlike nego borba za kontrolu nad nekoliko državnih preduzeća. Koalicija je pukla jer je SDA tražila da mi iz DF-a kršimo zakon i namještamo konkurse da bi postavili one koje stranački lideri žele vidjeti na ključnim mjestima – kaže Bajrović.

Miralem Aščić (Avaz)

 

 

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - ROTACIJA
    puka 59 - ROTACIJA 23 Juna, 16:41

    VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA SADA OĆEKUJU DA PREUZMEŠ PREMIJERA UMJESTO NOVALIĆA POŠTO SE NJEMU VIŠE SVIĐA PRODAJA DRŽAVNI KONPANIJA KAO U PRIVATNOM CIMOX.POZDRAV DOMOVINI DO NOVE PREKONPOZICIJE .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku