hamburger-icon

Kliker.info

Republikanski senator Gregg povukao nominaciju, Obama poziva Lincolna u pomoć

Republikanski senator Gregg povukao nominaciju, Obama poziva Lincolna u pomoć

13 Februara
06:48 2009

Republikanski senator Judd Gregg, koga je predsjednik Obama nominirao za ministra trgovine, povukao je svoju kandidaturu uz obrazloženje da između njega i predsjednika postoje nepremostive razlike vezane za  pakete ekonomskog poticaja te da on ne bi mogao podržati predsjednikove ključne prioritete u pokušaju gospodarskog oporavka zemlje. Tako je propao pokušaj predsjednika Obame da u svojoj vladi ima tri republikanska ministra.Inače,je danas prisustvovao obilježavanju 200 godišnjice rođenja Abrahama Lincolna koji je bio na funkciji u vreme Građanskog rata i koji je potpisao Proklamaciju o emancipaciji. Tim dokumentom naređeno je oslobađanje crnačkih robova u većini južnjačkih država, što je kasnije dovelo do ukidanja ropstva na cijeloj teritoriji Sjedinjenih Država. Tokom ceremonije, ispunjene simbolikom, Obama je izrazio duboku zahvalnost predsjedniku Lincolnu.

„Dok obilježavamo dvjestotu godišnjicu rođenja našeg 16. predsednika, ne mogu da tvrdim da znam toliko o njegovom životu i radu koliko mnogi od onih koji će govoriti danas, ali mogu da kažem da osjećam posebnu zahvalnost prema toj jedinstvenoj ličnosti, koja je na mnoge načine učinila mogućom moju priču, i koja je na mnoge načine učinila mogućom priču Amerike“, rekao je  Obama.

Obama je često tražio nadahnuće u Lincolnu, koji je kao i on služio u zakonodavnom tjelu države Ilinois i kratko  vrijeme u Kongresu, prije nego što je ušao u Bijelu kuću. Obama je iskoristio ceremoniju da obnovi svoj poziv naciji da ostavi po strani razlike i radi na ostvarenju zajedničkih ciljeva.„Dok se danas sastajemo ovde, u trenutku kada smo daleko manje podjeljeni nego u Lincolnovo doba, i ponovo žestoko debatujemo o kritičnim pitanjima našeg vremena, podsjetimo se da to radimo služeći istoj zastavi, kao predstavnici istog naroda i kao ljudi koji imaju ulog u zajedničkoj budućnosti. To je najprimjerenija pošta koju možemo da odamo i najtrajniji spomenik koji možemo da izgradimo tom veličanstvenom čoveku, Abrahamu Lincolnu“, rekao je američki  predsednik Obama.  (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku