hamburger-icon

Kliker.info

Republika Srpska u očima Srba i Bošnjaka : Da li je uspio projekat Radovana Karadžića?

Republika Srpska u očima Srba i Bošnjaka : Da li je uspio projekat Radovana Karadžića?

09 Januara
17:11 2013

9. januar je Dan Republike Srpske, no mišljenja o ovom datumu u BiH su podijeljena. Dok jedni slave, drugi se prisjećaju ratnih zločina i optužuju; „RS je nastala na piramidi kostiju ubijenog nesrpskog stanovništva.“„Republika Srpska (RS) je nastala kao izraz volje srpskog naroda  1992. godine i univerzalnog prava naroda na vlastito organiziranje i samoopredjeljenje. RS je međunarodno priznata kao državotvorna jedinica, entitet u okviru BiH, međunarodnim ugovorom utvrđenim u Daytonu, a potpisanim u Parizu 1995. godine“,kazao je u povodu Dana RS-a predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS-a Rajko Kuzmanovć.Kuzmanović je dodao da je „RS građena na tri čvrsta stuba, volji građana, Ustavu i Daytonskom sporazumu. „Skoro da su rijetke države ili federalne jedinice koje imaju jedan tako snažan oslonac, a to je narod, pravo i međunarodno pravo“, izjavio je Kuzmanović.
 
„Uspio je projekat Radovana Karadžića“
 
„Za Bošnjake, 9. januar i Dan Republike Srpske simbolizira stvaranje institucionalnog okvira koji je pokrenuo i počinio najmasovnije ratne zločine u Evropi nakon Drugog svjetskog rata“, rekla je za Deutsche Welle predsjednica bh. ogranka Društva za ugrožene narode Fadila Memišević. Ona tvrdi da je „RS nastala na piramidi kostiju ubijenog nesrpskog stanovništva“.„Na žalost, RS je nastala na etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva. No, činjenica je da je RS entitet koji je legaliziran u Daytonu i mi smo našu kritiku usmjerili upravo na međunarodnu zajednicu i tvorce daytonskog mirovnog sporazuma jer je su legalizirali entičko čišćenje. Činjenica da danas u RS-u ne živi ni pet posto od prijašnjeg nesrpskog stanovništva, govori da je projekat Radovana Karadžića potpuno uspio“, kaže Fadila Memišević.
 
9. januar, dan početka genocida nad Bošnjacima?
 
Nekadašnja predsjednica RS-a Biljana Plavšić, koja je u Haškom sudu priznala zločine koje je kao dio entitetskog rukovodstva počinila nad Bošnjacima i Hrvatima, ocijenila je da je opstanak RS-a ugrožen zbog „nejedinstva srpskih političara“ i aktuelni sukob između SDS-a i SNSD-a. „Prošli smo mukotrpan put, i mi koji smo bili odsutni, ali ovo što se sada dešava trebalo bi da bude opomena da se vrlo lako može desiti da sljedeće godine nema ko da slavi Dan Republike Srpske“, kazala je bivša predsjednica RS-a.Pojedine bošnjačke organizacije, među kojima udruženje „Mladi muslimani“, pokrenuli su inicijativu da se 9. januar obilježava kao dan početka genocida nad Bošnjacima. „Taj datum je praktično stavljanje u funkciju pogona genocidne politike“, rekao je sekretar udruženja Anes Džunuzović.  U RS-u je ova inicijativa protumačena kao „udar na Dan RS-a“.Prema istraživanjima nevladinih organizacija, javnost u BiH bi još dugo mogla biti podijeljena oko tumačenja historijskih činjenica, jer u ovoj zemlji još nema suočavanja sa prošlošću. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku