hamburger-icon

Kliker.info

Repovi posjete Sarajevu : Povratak Tuđmanu asocira na politiku podjele BiH

Repovi posjete Sarajevu : Povratak Tuđmanu asocira na politiku podjele BiH

04 Marta
16:12 2015

BOSNIA-CROATIA-KITAROVICPosjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Bosni i Hercegovini bio je očekivan i dobar, ali je došao u pogrešno vrijeme, mišljenja je Senad Avdić, dugogodišnji glavni urednik tjednika Slobodna Bosna, dok Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu, smatra da je sve bilo na nivou susjedskih i političkih očekivanja .

Avdić je za tportal izjavio da je posjet bio obilježen unutrašnjim bosanskohercegovačkim proturječnostima uspostave, odnosno neuspostave vlasti. U Bosni i Hercegovini se zahvaljujući kompliciranom državnom ustroju još uvijek vode teški pregovori o uspostavi vlasti nakon izbora održanih u listopadu prošle godine. ‘U našim unutrašnjim proturječnostima participira i hrvatsko pitanje koje treba rješavati’, objašnjava Avdić te smatra da bi vjerojatno bilo bolje da je posjet realiziran za mjesec dana, kada bi vlast konačno trebala biti formirana.

‘Ovako je svatko iščitavao poruke na način koji je njemu odgovarao’, naglašava glavni urednik Slobodne Bosne. Dragan Čović, neprikosnoveni lider Hrvata u BiH, nastavlja dalje, posjet je vidio kao podršku zaključcima Hrvatskog narodnog sabora, od kojih su mnogi u najmanju ruku kontroverzni, poput zalaganje za Dayton 2, što je, recimo, u Republici Srpskoj dočekano na nož kod gotovo svih stranaka. Avdić smatra da je unatoč tome Grabar Kitarović uspjela izbalansirati državničku poziciju s jedne i poziciju politike koju vodi HDZ s druge strane, iako formalno više nije članica ove stranke.

Odnosi Hrvatske te Bosne i Hercegovine izuzetno su važni zbog upućenosti jedne zemlje na drugu i u geografskom i u političkom smislu. Filandra kaže da je posjet predsjednice Grabar Kitarović Sarajevu protekao uz iskaze domaćinske ljubaznosti, prijateljstva i svih diplomatskih normi koje takvi posjeti nose sa sobom.

‘Predsjednica Republike Hrvatske oduševila je kako pojavom i spremnošću na komunikaciju s običnim građanima tako i umjerenom političkom retorikom’, primijetio je dekan FPN-a. Nova hrvatska predsjednica je na vlast došla uz potporu HDZ-a, čiji se šef Tomislav Karamarko tijekom posjeta Grabar Kitarović Sarajevu našao na udaru Demokratske fronte Željka Komšića, a nazvali su ga ekstremnim desničarom. Zbog toga se postavlja pitanje kako će se razvijati odnosi Hrvatske i BiH, posebno ako HDZ dođe na vlast.

‘Odnosi Hrvatske i BiH ovisit će prije svega o trendu retuđmanizacije koji je zahvatio Hrvatsku i tome koliko će Grabar Kitarović plivati na tom političku valu’, objašnjava Avdić. Kod bošnjačkih političkih stranaka, ističe, postoji zazor od retuđmanizacije Hrvatske. ‘U politiku se vraćaju ljudi koji su aktivno sudjelovali u Tuđmanovoj politici prema BiH, poput Ivića Pašalića ili Milana Kovača, a izvorni principi Franje Tuđmana bili su podjela BiH. Povratak Tuđmanu su i Dretelj i Prlić te ostali koji sjede u Haagu i čekaju pravomoćnu presudu za podjelu BiH, pa je strah političkih stranaka iz Sarajeva zato donekle opravdan’, navodi Avdić.

Filandra smatra da je prijepor između DF-a i HDZ-a vjerojatno bio zanimljiv novinarima, ali ni na koji način nije naštetio posjetu hrvatske predsjednice. ‘Ako hipotetski govorimo o eventualnoj mogućnosti da HDZ preuzme vlast u Hrvatskoj, za očekivati je da će ona uroditi aktivnijim odnosom prema BiH, a on ne mora biti negativan. Bosna i Hercegovina je bila nezadovoljna hrvatskom politikom proteklih godina, time što je u Hrvatskoj nezasluženo stavljena u drugi plan iako je razumjela orijentaciju prema europskim integracijama. Sada od Hrvatske kao članice EU-a očekuje više pomoći’, zaključio je Filandra.

(Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku