hamburger-icon

Kliker.info

Remont Federacije BiH : Tko se suprotstavi preporukama, može očekivati drakonske sankcije!

Remont Federacije BiH : Tko se suprotstavi preporukama, može očekivati drakonske sankcije!

17 Maja
14:13 2013
article thumbnailAmerička vlada stoji iza projekta preustroja Federacije i svim silama će gurati ovaj projekt, potvrdili su Dnevnom listu izvori bliski američkoj administraciji. U prilog tome ide i podatak da će u utorak u BiH stići zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Philip Reeker kako bi prenio punu podršku Amerike projektu preustroja Federacije.Priče kako iza ekspertnog tima i cijelog projekta stoji samo američki veleposlanik u BiH Patrick Moon, ali ne i vlada SAD-a, pokazale su se kao samo obična podmetanja.

Odvojeni razgovori

Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon i članovi pravnoga tima za preustroj FBiH ocijenili su kako je konferencija o predstavljanju preporuka za promjenu Ustava FBiH okončana uspješno. Prvoga dana su preporuke prezentirane čelnicima Parlamenta FBiH, a na središnjoj konferenciji i predstavnicima nevladinoga sektora i civilnoga društva. Zanimljivo je kako veleposlanik Moon nije na konferenciju u prvim redovima pozvao i čelnike parlamentarnih stranaka u FBiH. Prema nekim informacijama, Moon se namjerava sljedećih dana susresti s liderima i u odvojenim razgovorima pojasniti prijedloge za promjenu Ustava FBiH i argumentima bez pritiska i prijetnji pokušati uvjeriti čelnike političkih stranaka u potrebu da se reforma FBiH podrži jer je neizbježna s obzirom da ovakva Federacija jednostavno nije financijski održiva.

Kako sada stvari stoje, a na temelju iznesenih stranačkih stavova, to će posebno biti potrebno uraditi s čelnicima dvaju HDZ-ova. Naime, Dragan Čović je još na početku rada pravnoga tima javno kazao kako zamišljeni preustroj Federacije neće dobiti potporu njegove stranke. Božo Ljubić se do sada nije precizno izjasnio o američkoj inicijativi. Bošnjačke stranke verbalno podržavaju svaku vrstu pomoći i ne dovode u pitanje potrebu za stvaranjem učinkovite i jeftinije Federacije, ali se o preporukama još nisu konkretno očitovale. Nakon prve faze i utvrđivanja nacrta preporuka preostaje da se svi novi prijedlozi ugrade u dokument koji će biti dostavljen u Parlament FBiH. Sada se postavlja ključno pitanje hoće li preporuke biti usvojene u Parlamentu FBiH i hoće li možda Amerika izvršiti pritisak na tvrdokorne lidere te hoće li kazniti one koji ne podrže preustroj FBiH. Veleposlanik SAD-a Patrick Moon dao je u tom kontekstu jednu vrlo zanimljivu i indikativnu izjavu koja se može protumačiti i kao jasna poruka čelnicima političkih stranaka.

Pritisak

Veleposlanik Moon je, naime, kazao kako lideri moraju slušati građane i ako ne podrže preporuke, građani neće za njih glasovati na sljedećim izborima. Naravno, ne bi bilo diplomatski dopustivo i primjereno kada bi američki veleposlanik zaprijetio nekome lideru ili stranci ako budu protiv preustroja FBiH, međutim, izvan svake je sumnje da će Amerika snažno pritisnuti najjače bošnjačke i hrvatske stranke da podrže usuglašene preporuke o promjeni Ustava FBiH. Pouzdani izvori govore kako su veleposlanik Moon, ali i njegovi suradnici već diskretno i na pojedinačnoj razini razgovarali s predstavnicima oba HDZ-a i jasno im dali do znanja kako se od njih očekuje da budu konstruktivni, da iznesu i svoje prijedloge oko preustroja FBiH, ali i da u konačnici podrže reformu Federacije. Nitko to neće javno potvrditi, svi izbjegavaju teške riječi, ali onaj tko ne podrži preporuke, bit će zasigurno izložen sankcijama i SAD-a i europskih zemalja.

U nekim krugovima se spominju financijske sankcije, ali i politička izolacija. Nikada nije uputno se zamjeriti najjačoj svjetskoj sili tim prije što su dva HDZ-a godinama tražila da se upravo Amerika angažira na preustroju FBiH i izradi novoga Ustava kako bi se poboljšao položaj Hrvata. Sada je to američko Veleposlanstvo učinilo i to vrlo usko surađujući s članovima ekspertnoga pravnoga tima s vrelo preciznim instrukcijama bez obzira što pravnici stalno ukazuju na svoju samostalnost. Dakle, u idućim danima je moguće očekivati da će lideri dvaju HDZ-ova dostaviti svoje prijedloge za preustroj FBiH, ali oni neće bitno mijenjati generalni stav da se Federacija pretvara u sustav parlamentarne demokracije. Promjene su moguće samo oko Doma naroda i njegove uloge u zaštiti vitalnoga nacionalnoga interesa. Vladi SAD-a je izuzetno stalo da prva faza u preustroju Federacije dobije potporu političkih elita kako bi se prešlo u drugu fazu smanjivanja ili okrupnjavanja županija. To je strateško pitanje u cijelom procesu koji se ima namjeru proširiti i na cijelu državu. Treba podsjetiti kako su svi politički procesi koje je u BiH započela Amerika uglavnom uspješno završeni te da su se sve zajedničke institucije ili tijela zadržali unatoč nastojanjima, osobito iz RS-a, da se oni ukinu ili spriječi njihovo formiranje. Primjera je puno od Brčkoga, Elektroprijenosa, pravosudnih institucija, policijskih agencija pa do sprječavanja raznoraznih prijetnji o referendumima.

Prihvatiti pruženu ruku

Demokratsko je pravo ukazivati na uočene manjkavosti i štetne preporuke, međutim, ova se pružena ruka jednostavno mora prihvatiti jer tko zna kad će se nova šansa za popravljanje ustavnoga položaja Hrvata ponovno ukazati. Odgovornost prema nacionalnim interesima je na kušnji i svakako treba biti svjestan trenutka i dobronamjernosti najjače svjetske sile. Ako to netko ne shvaća i ne prihvaća, onda nije dorastao ulozi koju ima. (Klikr.info-DL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku