hamburger-icon

Kliker.info

Rekordno potonuće američke ekonomije : ‘Ovo je daleko najveći pad u istoriji države‘

Rekordno potonuće američke ekonomije : ‘Ovo je daleko najveći pad u istoriji države‘

30 Jula
16:21 2020

Američka ekonomija  u drugom kvartalu ove godine smanjila se za golemih 33 posto, javlja  AP.

Radi se o najgorem potonuću američke ekonomije u povijesti mjerenja, tokom kojeg su deseci miliona Amerikanaca ostali bez posla, a stopa nezaposlenosti je narasla na 14,7 posto. 

Ministarstvo trgovine SAD-a objavilo je da ovakav pad BDP-a u jednom kvartalu nikada nije zabilježen u istoriji mjerenja. Dakle, od 1947. godine. Dosadašnja najgora kontrakcija ekonomije dogodila se prije 62 godine tokom administracije Dwighta Eisenhowera kada je američki BDP pao za 10 posto u jednom kvartalu. 

U prvom kvartalu, dakle od 1. januaru do 31. marta, pad američkog BDP-a iznosio je pet posto čime je završena rekordno duga, 11-godišnja ekonomska ekspanzija u SAD-u. 

Rekordni pad izazvala je pandemija koronavirusa zbog koje je početkom marta došlo do velikog zatvaranja diljem svijeta, pa tako i u većini saveznih država SAD-a. 

Ovaj pad dodatno će narušiti i rejting američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je upravo rast ekonomije do kraja 2019. godine isticao kao glavni uspjeh svog mandata. 

Ako se uopće može nazvati dobrom, jedina takva vijest je da ekonomski analitičari predviđaju i strelovit oporavak, koji je počeo već u aktualnom, trećem kvartalu, koji bi prema procjenama trebao završiti s ekonomskim rastom od 17 posto. No sve teža epidemiološka slika u velikim saveznim državama poput Floride, Teksasa i gospodarski najjače Kalifornije mogla bi izazvati novi val zatvaranja i time usporiti oporavak. 

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku