hamburger-icon

Kliker.info

Rekonstrukcija Vijeća ministara : Damir Arnaut novi ministar pravde BiH?

Rekonstrukcija Vijeća ministara : Damir Arnaut novi ministar pravde BiH?

16 Novembra
15:13 2015

DamirA1Damir Arnaut, poslanik SBB-a u parlamentu BiH, pravni ekspert koji se prošle godine priključio partiji Fahrudina Radončića nakon što je završio misiju ambasadora BiH u Australiji i napustio Stranku za BiH, najozbiljniji je kandidat za novog ministra pravde.Ova informacija “Nezavisnim” je potvrđena od izvora blisklih pregovorima o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH.

Naime, još nije isključeno da ministarsku fotelju, iako ona nikako ne zadovoljava njegove političke afinitete, ipak prihvati i sam Radončić, koji juče nije odgovarao na naše pozive. On bi, u tom slučaju, preuzeo poziciju Slavka Matanovića iz DF-a u prometu i komunikacijama.

Međutim, prema saznanjima “Nezavisnih”, Radončić je sa Draganom Čovićem, liderom HDZ BiH, u petak u Mostaru postigao formalni dogovor o razmjeni ministarstava onda kada SBB zamijeni DF u Vijeću ministara.

Prema tom dogovoru, SBB-u će pripasti pravda, a HDZ-u promet i komunikacije, što znači da će aktuelni ministar pravde Josip Grubeša biti smijenjen. No, sve je još na dugom štapu, prevashodno jer je moguć novi obrat u Radončićevom promišljanju, ali i zbog toga što nije izvjesno da su SDA, SBB i HDZ osigurali podršku za rekonstrukciju državne vlasti, a što će biti jasno već na sjednici Predstavničkog doma 24. novembra.

Bitno je podsjetiti, da bi nova koalicija uopće uspjela u svojoj namjeri, neophodne su joj 22 ruke u parlamentu. Sve i kad bi podijeljeni Klub SDA bio jednoglasan, sa svih 10 ruku za (a ne samo šest), koaliciji nedostaje još pet ruku za većinu, a njih imaju ili Savez za promjene ili SNSD.

Senad Šepić, jedan od četiri poslanika SDA koji su prije nekoliko mjeseci otkazali poslušnost Bakiru Izetbegoviću zahtijevajući promjenu kadrovske politike i demokratizaciju stranke, kaže da je sve ovo novo i za njega.

“I ja sam iz medija saznao da se to namjerava uraditi na taj način. Ne znam kako ćemo se ponašati u parlamentu, jer još nemamo stav stranke. Treba da sjednemo i razgovaramo, da uz argumentaciju vidimo šta je najbolje za stranku i budućnost zemlje”, kaže Šepić.

Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a i zamjenik ministra odbrane, kaže da je za plan rekonstrukcije saznao iz medija.

“Sve što vi znate – znam i ja, a ja sam to pročitao u novinama. Što se mene tiče, to je njihov prerogativ i njihova odluka”, kratko je kazao Suljagić.

Sa druge strane, Nikola Lovrinović, državni poslanik i član Predsjedništva HDZ BiH, ističe da je ulazak SBB-a u državnu vlast poželjan.

“Moje iskustvo kao predsjednika Zajedničkog povjerenstva za EU integracije je upravo pozitivno kada je u pitanju rad članova SBB-a. Stoga sugeriram da se to čim prije završi. I nikoga se ne izbacuje, nego je DF sam sebe doveo u situaciju da više nije dobar partner za procese koji predstoje”, ističe on.

Da je ovo iznimno klizav politički teren, potvrdili su i stavovi predstavnika partija iz RS, koje još kalkuliraju u vezi sa podrškom za rekonstrukcije. Naime, ni u SDS-u, ali ni u SNSD-u, još nemaju zvanični stav o ovome.

“Kad to dođe na dnevni red, kad to bude aktuelno, mi ćemo to staviti na organe stranke pa ćemo se izjasniti o tome”, rekao je juče Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a i poslanik ove stranke u parlamentu BiH.

Milica Marković, dužnosnik SNSD-a i državni poslanik, kaže da još ima vremena do toga, jer novi ministri do imenovanja moraju proći i sigunosne provjere.

“Što se tiče same podrške rekonstrukciji, naša partija još nije zauzela stav. Moje lično razmišljanje, dakle, to nije stav stranke, jeste da je, bez obzira na dobre odnose s nekim strankama, SNSD opozicija i ne vidim razlog zašto bi nekoga podržao”, kaže Markovićeva.

I po ovim stavovima sasvim je izvjesno da će na sjednici 24. novembra biti burno. Ne samo zbog neizvjesnosti glasanja samog Kluba SDA, već i zbog moguće paradoksalne situacije da za ulazak SBB-a u koaliciju u kojoj je Savez za promjene, podrži SNSD, ali ne i sam Savez.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - ISTINA
    puka 59 - ISTINA 17 Novembra, 18:28

    VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA MISLE DA PORODICI DIPLOMANATA ARNAUT NEDA dr SILAJDŽIĆ U VLAST POŠTO ON KONTROLIŠE 50 POSTO SBB -SARME – BUREK – BAKLAVE .POZDRAV DOMOVINI I SRETNI VAM – NAM DANI VETERANI SLAVNE BRIGADE .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku