hamburger-icon

Kliker.info

Reiz Kavazović : Nema kompromisa s vlastitim identitetom, niti s bilo kojim njegovim dijelom !

Reiz Kavazović : Nema kompromisa s vlastitim identitetom, niti s bilo kojim njegovim dijelom !

20 Septembra
14:21 2015

ReisrijasetReisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u intervjuu za “Preporod”, list koji obilježava 45 godina izlaženja, između ostalog, ocijenio je da su bolesti Bliskog istoka i haotičan sektaški pristup vjeri donijeli dosta problema svim muslimanima u svijetu.

Zloupotreba vjere

– Zloupotreba vjere, kojom se žele opravdati politike na Bliskom istoku u međusobnim nacionalnim i sektaškim trvenjima, nanosi svima štetu. Slike koje gledamo ovih dana, na kojima muslimani bježe od muslimana i traže spas kod nemuslimana, najočitiji su primjer barbarizma u koji su dospjeli muslimani.

Te slike me podsjećaju na bježanje muslimana od mušrika u kršćansku Abesiniju. U takvom je stanju muslimanski svijet ili bar onaj dio koji za sebe zna reći da je srce islama. Takve zajednice nikome ne mogu biti uzor, a pogotovo ne nama. Mi moramo tražiti uporište u vlastitoj duhovnosti i tradiciji i graditi svoj put – kazao je reis Kavazović.

Suicidne ideje

O pitanju negiranja bosanskog jezika u RS istakao je da se time “negira i naš narod na područjima sa srpskom i hrvatskom većinom u našoj domovini”.

– Bošnjačke politike koje su se smjenjivale u proteklih dvadeset godina pristajale su na ovu diskriminaciju, a da se niti jednom nisu ozbiljno bavile tim pitanjem i kršenjem Ustava ove države, a skoro sve su u svojim programima djelovanja govorile o bosanskom jeziku. Ovih dana sam se naslušao i suludih ideja da se pristane na nekakva kompromisna rješenja. Valja glasno reći: Nema kompromisa s vlastitim identitetom, niti s bilo kojim njegovim dijelom.

To su suicidne ideje. Muslimane i Islamsku zajednicu neće imati na svojoj strani niko ko bude pravio kompromis u ovom pitanju. Svako od nas mora uraditi ono što mu je obaveza. Islamska zajednica će učiniti sve da se ovo pitanje ne gura pod tepih. Zastupnici i lideri svih političkih stranaka koje su izabrali Bošnjaci morat će ovo pitanje riješiti sa svojim političkim partnerima iz hrvatskog i srpskog naroda – poručio je reis Kavazović.

Posvađanost bošnjačkih lidera

– Posvađanost bošnjačkih političkih lidera je općepoznata. Dok drugi narodi svoj bajrak razvijaju i nose ga na vrh brda, naš je još uvijek savijen, jer se naši politički predvodnici ne mogu dogovoriti ko će ga ponijeti. Strankama još uvijek dominiraju lideri, a ne ozbiljna demokratska rasprava u kojoj će se debatirati o interesima naroda i države, a ne o veličini lidera i njegovoj nepogrješivosti i hatoru. Vjerovatno će tako biti još izvjesno vrijeme, dok se ne ponudi novi koncept političkog djelovanja – kazao je reis Kavazović.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku