hamburger-icon

Kliker.info

Reisova ramazanska čerstitka : Ramazan je prilika da podstaknemo međuljudsku solidarnost

Reisova ramazanska čerstitka : Ramazan je prilika da podstaknemo međuljudsku solidarnost

08 Jula
14:25 2013

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein Kavazović uputio je danas ramazansku čestitku u povodu mjeseca Ramazana, koji nastupa večerašnjim zalaskom sunca, javila je agencija MINA."Večeras ulazimo u blagoslovljeni mjesec Ramazan. U narednih trideset dana i noći u ramazanskom postu, zajedničkim teravih namazima, iftarima, učenju i slušanju Kur'ana na mukabelama, u zekatu, sadekatu-l-fitru i drugim djelima milosrđa, nesebičnosti i dobrote mi ćemo, s Boľijom pomoći, u Njegovoj bliskosti i blizini produbljivati i osnaľivati našu zahvalnost Bogu, međusobno poštovanje i nadanje u susret s Ljepotom Lica Boľijeg", navodi se u čestitki.

Reis ef. Kavazović poručio je vjernicima da nastoje postom probuditi i učvrstiti svoju svijest "o Bogu kao Istini, Izvoru i Utoku ľivota, našu zahvalnost Dragom Bogu na blagodatima kojima nas dariva, na milosti koju nam poklanja i kojom uklanja, pokriva i oprašta naše grijehe". Također, naveo je da je nastupajući Ramazan prilika "da se u ibadetu i poboľnosti pribliľimo Milostivom Bogu, ali i da se u našem samosavlađivanju i samoodricanju okrenimo i pribliľimo jedni drugima"."Nastojmo da jedni drugima pomognemo. Neka svako od nas učini koliko moľe više za drugoga. Samo ćemo na taj način učiniti nešto za sebe. Samo ćemo na taj način pouzdano pomoći sebi samima. Dok čekamo prve ramazanske kandilje koji će se upaliti na munarama naših dľamija, podsjećam vas na paradoksalnu, ali veliku istinu vjere: imamo samo ono što darujemo drugom

.Naš brat i sestra, naš komšija, nemoćni i slabi, obespravljeni, onaj koji je u nevolji, onaj kome je učinjena nepravda, jeste i biće naš prvi svjedok pred Svemogućim Bogom", kaľe se u čestitki. Reisu-l-ulema je naveo i da je ova godina za Islamsku zajednicu godina obnove Aladľa dľamije u Foči, pozivajući vjernike da pomognu da se kandilji na ovoj dľamiji što prije upale i da ona što prije zasja svojom ljepotom i svjetlošću."Braćo i sestre, neka ovogodišnji Ramazan potakne u našim pojedinačnim ľivotima i u našem zajedničkom ľivotu solidarnost, ramazansku, islamsku, ljudsku. Zato u ovoj prilici, čestitajući vam nastupajući mubarek mjesec, moleći skrušeno Boga da nam podari svako dobro, izraľavam svoju nadu da ćemo uvijek, a u toku mjeseca Ramazana posebno, nastojati jedni drugima pomagati na svaki način na koji to budemo mogli", naveo je Kavazović u ramzanskoj čestitki. (Kliker.info-Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku