hamburger-icon

Kliker.info

Reis u Ljubljani : Bošnjaci, Sloveniju volite i čuvajte kao svoju domovinu

Reis u Ljubljani : Bošnjaci, Sloveniju volite i čuvajte kao svoju domovinu

14 Septembra
15:51 2013
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović poručio je muslimanima Slovenije, Bošnjacima, tokom obraćanja na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju Islamskog kulturnog centra (IKC) i džamije u Ljubljani, da tu zemlju vole i čuvaju kao svoju domovinu.”Poštujte ovaj vrijedni narod. Ponudite ovoj sredini ono najbolje što imate. Takav naš islam možda jednom bude Evropi od koristi. Ovo je veliki dan za građane Ljubljane i za Republiku Sloveniju. Danas počinjemo materijalizirati ideju desetljećima prisutnu na ovom prostoru. Islamska zajednica u Sloveniji od statusa podstanara prelazi u status domaćina. Znamo da je ponekad teško savladati iracioonalne strahove, svi to imamo, ali moramo vidjeti da smo slični, sa istim nadama, zebnjama i željama”, rekao je Kavazović.

Kavazović je rekao da "danas živimo u epohi otvorenosti”. Podvukao je kako su islam, kršćanstvo i jeduizam usko vezani. Prema njemu, živa vjera je praktična životna istina koja iskri u srcima vjernika. "Jevreji, kršćani i muslimani moraju uprti svoju volju u izgradnju zajedničke kulture, trebaju da zajednički tragaju za istinom i pravdom", poručio je Kavazović napominjući da su ljudi izgradili zidove koji su odvojili religije koje bile su pod zajedničkim svodom. Tri kulture jedna drugu nadopunjuju, a kako je rekao Kavazović, izazovi pred nama su veći nego što su to prije bili. "Bili smo svjedoci kako se protiv drugih kultura provode vojni pohodi i genocid. Morali bismo gluhi i slijepi biti da povjerujemo da je naš svijet, svijet jednakih", pojasnio je Kavazović, naglašavajući kako je činiti dobro osnovni postulat islamske vjere.

 "Ta džamija će biti naša poveznica sa ovom zemljom. Izgradimo naš zajednički dom u kojem će obitavati duh naše zajednice”, poručio je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH. Svečanim polaganjem kamena temeljca u blizini mesdžida u Ljubljani, 44 godine nakon začetka ideje, danas  je učinjen prvi korak ka izgradnji Islamskog kulturnog centra (IKC) i džamije u slovenskoj prijestolnici. Praćeni učenjem tekbira, kamen temeljac su u prisustvu okupljenih više hiljada vjernika položili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednica Vlade Slovenije Alenka Bratušek, bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk, ministar vakufa Države Katar Ghaith bin Mubarak bin Imran Al Kuwari, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZBiH) Husein ef. Kavazović, te ljubljanski muftija Nedžad ef. Gabus.  Ideja za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Ljubljani pokrenuta je 21. maja 1969. godine. Zvanični zahtjev Islamske zajednice odgovornim institucijama u Ljubljani, predao je tadašnji reisu-l-ulema Sulejman-ef. Kemura.(Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku