hamburger-icon

Kliker.info

Reis kritizira Inzka i bh. političare : Radite konačno ono za ąto ste plaćeni

Reis kritizira Inzka i bh. političare : Radite konačno ono za ąto ste plaćeni

18 Juna
17:03 2013

Reisu- l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein Kavazović apelovao je danas na sve političke faktore u Bosni i Hercegovini (BiH), međunarodne predstavnike i posebno visokog predstavnika valentina Inzka da "hitno i bez oklijevanja" rade ono za šta su odgovorni i plaćeni.Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović izrazio je zabrinutost zbog usloľnjavanja ukupnih ľivotnih tokova u Bosni i Hercegovini i uputio javni apel za rješavanje političke paralize u interesu građana.

‘Besmislena opravdanja’

U saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice se kaľe:"Kolaps političkih procesa, kojeg svjedočimo u posljednje vrijeme, odnio je ľivot tek rođene bebe, kao prve takve ľrtve iz najranjivije i potpuno nevine kategorije našeg društva. Domaća i međunarodna politika danas nas je dovela u poziciju da se čak novorođenim bebama oduzima pravo na liječenje i zdravstvenu zaštitu, a time i pravo na ľivot. Pred tom zastrašujućom činjenicom i civilizacijskom sramotom na evropskom tlu svi izgovori i opravdanja su besmisleni i suvišni."

Islamska zajednica duboko suosjeća s patnjom i teškoćama svih roditelja čijoj su djeci uskraćena temeljna ljudska prava, posebno s porodicom preminule bebe Berine Hamidović kao i roditeljima bolesne djece koja čekaju da se aktivira savjest domaćih i međunarodnih političkih struktura zaduľenih i odgovornih za razvoj političkih procesa u Bosni i Hercegovini.Politički subjekti u Bosni i Hercegovini odgovorni su za postojeće stanje i nose na savjesti smrt nevinog i tek rođenog ljudskog bića. Međunarodna zajednica na čelu s Uredom visokog predstavnika nosi istu ili još veću odgovornost, jer je proteklih mjeseci i godina bila saučesnik u kreiranju ambijenta beznađa i nemoći, piše u saopćenju.

Javni apel

"Međunarodni sluľbenici i diplomate ne mogu pobjeći od odgovornosti zbog uspostavljenog političkog okvira i eksperimenta koji se nad nama provodi, jer to predstavlja njihovu pamet i viziju. Stoga se postavlja pitanje, da li Ured visokog predstavnika i međunarodna zajednica ima ikakve obaveze i odgovornosti prema građanima Bosne i Hercegovine? Ako nisu ovdje radi interesa građana Bosne i Hercegovine, koja je njihova svrha?"S obzirom na kompleksnost postojećih političkih prilika, Reisu-l-ulema upućuje javni apel svim domaćim političkim faktorima i medunarodnim predstavnicima, posebno visokom predstavniku Valentinu Incku, da hitno i bez oklijevanja rade ono za što su odgovorni pred narodom i za što su plaćeni, kaľe se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku