hamburger-icon

Kliker.info

Reis Kavazović u St. Louisu : Tamo gdje bude američka zastava, nek bude i naša bosanska ! (Video)

Reis Kavazović u St. Louisu : Tamo gdje bude američka zastava, nek bude i naša bosanska ! (Video)

02 Aprila
00:16 2017

Između ostalih, ceremoniji su prisustvovali reisu-l-ulema islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović s delegacijom Rijaseta IZ u BiH, u kojoj su bili šef reisovog kabineta Rifat Fetić, direktor Uprave za vanjske poslove Razim ef. Čolić i direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. Mensur ef. Malkić.

 Prisutnima se prigodnim govorom obratio reis Kavazović, poručivši brojnim okupljenim da, ukoliko budu znali dijeliti ljubav sa drugima, mogu ostvariti sebe u zajednici.

– Oni koji se odvoje od zajednice, teško da će moći postići ono čemu streme. Mi, Bošnjaci, bez obzira na naše personalne ambicije, moramo znati da u zajednici možemo opstati i sačuvati tri kule bošnjačke. Vi ovdje imate svoje tri kule, a svako od vas je stražar u toj kuli. Prva kula je vaša vjera, druga jezik, a treća vaši običaji i tradicija – rekao je Kavazović.

Ove tri kule, nastavio je, moramo sačuvati za našu djecu.

– Ko god bude izmicao kamen iz ove kule bošnjačke, treba da se zapita hoće li jednoga dana ta kula uopće postojati. Zbog toga je važno da imamo Islamsku zajednicu i vas bosanske muslimane, koji se brinete i gradite ove džamije – istakao je Kavazović.

Okupljenima je poručio kako ne bi bilo dobro da novoizgrađena džamija nema jedne makaze iz Sarajeva.

– Ja znam da tamo u BiH ima puno vaših makaza, ali, eto, nama je bilo teško u koferima nositi puno makaza, pa smo donijeli jedne. Nadam se da će te makaze, zajedno sa vašim, braćo i sestre, očuvati ove kule o kojima sam govorio – rekao je Kavazović.

– Tamo gdje bude američka zastava, nek bude i naša bosanska. Kad god oni podignu svoju, nek to bude znak da i mi pored njihove moramo podići svoju, jer je to zastava dobra, mira, slobode, uvažavanja ljudskih prava i pomoći ljudima – zaključio je reis Kavazović.

Prema svjedočenju svih relevantnih institucija, Bošnjaci u St. Louisu jedna su od najbolje integrisanih i najutjecajnijih zajednica u ovoj saveznoj državi. Prvi talas bh. građana došao je u St. Louis početkom 1990-tih, kao izbjeglice tokom rata u BiH.

U gradu je čak napravljena i replika sarajevskog Sebilja. Gradnju je finansirala bosanska zajednica, a svečano je otvorena povodom 250. rođendana grada St. Louisa.

(Kliker.info-Avaz)

 

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku