hamburger-icon

Kliker.info

Reis Kavazović : : U noći Lejletu-l-kadr je zapisana sudbina kosmosa

Reis Kavazović : : U noći Lejletu-l-kadr je zapisana sudbina kosmosa

22 Juna
06:39 2017

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održana je centralna svečanosti povodom Lejletu-l-kadra, 27. noći mjeseca ramazana.

Govoreći o ovoj noći, reis-ul-ulema IZ u BiH, Husein ef. Kavazović, rekao je kako je to “odabrana noć u kojoj nas je Allah dž.š. počastio svojom riječju, uzvišenim Kur'anom, koji je spustio na srce poslanika Muhammeda a.s”.

– U ovoj noći se svaka mudra stvar, svaki mudri emr i odredba razluči. Allahov naum, ono što je On odredio da bude. U ovoj noći je sudbina ne samo čovjeka, u ovoj noći je zapisana sudbina kosmosa – kazao je ef. Kavazović.

On je dodao da o tome koliki je značaj ove noći govori i to da je uzvišeni Allah ovu noć spominje u dvije sure, a jednu joj je cijelu posvetio, suru El-Kadr.

– U obje sure Allah spominje emr, odredbu, sudbinu – kazao je Kavazović i dodao da je ovo “mubarek noć, noć moćna, noć kaderska, noć mira, noć kada meleki silaze na zemlju da selam čine vjernicima i vjenicama”.

– O velikim stvarima kao što je ova noć se ne može govoriti dugo i s puno riječi jer je naš jezik nemoćan da kaže više od onog što je Allah kazao. Kadarska noć je bolja od 1.000 mjeseci, tolika je njena vrijednost. Ono što se u njoj zbilo, što je u njoj došlo, što se objavilo, još je vrednije. Koliki su fadileti ove noći ne znamo, ali možemo osjetiti makar trunku te milosti koju Allah dž. š. spušta noćas na vjernike i vjernice ma gdje bili – kazao je Kavazović.

Poručio je vjernicima da ovu mubarek noć provedu u ibadetu.

– Provedite ovu noć onako kako je hazreti Aiša provela, učeći: “Gospodaru moj, ti si onaj koji prašta, voliš da praštaš, pa mi oprosti'”. Skinite terete sa svojih leđa, skinite ih dovom Allahu dž. š., olakšajte sebi dovom, obratite se Allahu iskrena srca i tražite da nam Allah oprosti naše grijehe – poručio je reis -ul- ulema Kavazović.

Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. U ovoj noći počela je objava Kur`ana, posljednje Božije objave i upute čovječanstvu. To je noć u kojoj muslimani vjeruju da se određuje sudbina i da u njoj čovjek može zaslužiti oprost od grijeha.

(Kliker.info-Faktor)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku