hamburger-icon

Kliker.info

Reis Kavazović u Atlanti : Bosna nije samo država, Bosna je ideja i više od zemlje

Reis Kavazović u Atlanti : Bosna nije samo država, Bosna je ideja i više od zemlje

26 Marta
16:49 2017

U džematu Sabur u Atlanti u Sjedinjenim Američkim Državama, svečano je otvorena nova džamija i Bošnjački kulturni centar koje su sagradili Bošnjaci okupljeni u Islamskoj Zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB).Svečanosti je prisustvovao i Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović sa delegacijom Rijaseta IZ u BiH.

Povodom svečanog otvaranja imami ICNAB-a iz cijele Amerike proučili su mevlud a program je vodio Ismet ef. Zejnelović, imam džemata Sabur. Prisutnima se obratio i hfz. Mensur ef. Malkić član delegacije Rijaseta koji je čestitao Ismetu ef, džematlijama, vakifima, građevinskom odboru kao i svim drugima sunarodnjacima i članovima IZ koji su na bilo koji način doprinijeli da se izgradi ova džamija i islamski centar.

Svoju poruku muslimanima Bošnjacima koji žive u Americi uputio je i poglavar IZ-a u BiH Reisu-l-ulema Kavazović naglasivši da je “novootvorena džamija trud njihovih ruku, investicija za ahiret, te temelj našoj djeci koja žive ovdje ka putu daljnje izgradnje i jačanja naše Zajednice.” On je prisutne podsjetio na poruke Kur'ana koje govore da je volja Božija bila stvoriti ljude različitim kako bi se upoznavali i da razlike nikada ne bi smjele biti povod mržnji, netrpeljivosti i sukobima.

– Mi smo jedan narod, jedna Zajednica, imamo jednu domovinu svi smo mi njeni sinovi i kćeri. Bosna nije samo država, Bosna je ideja i više od zemlje, i ko to nosi u srcu, bez obzira gdje živjeli, na kojoj strani svijeta, je njen sin i kći. Vaša djeca koja rastu u Americi, učite ih da ima zemlja Bosna, njihova domovina i neka to dobro znaju – istakao je reis Kavazović.

Reisu-l-ulema je također naglasio važnost poštivanja zemlje u kojoj žive, poštivanja Amerike, koja je neizmjerno mnogo pomogla BiH kada joj je bilo najteže.

– Mi znamo da je to tako jer su grobovi američkih sinova po Bosni dokaz tome, američka krv se također prolijevala po Bosni i mi im moramo na tome biti zahvalni – kazao je na kraju svog obraćanja Reisu-l-ulema, navodi se u saopćenju IZ u BiH.

(Kliker.nfo-Faktor)

Podijeli

2 0 komentara

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku