hamburger-icon

Kliker.info

Reis Kavazović pozvao na dijalog između Bošnjaka i Srba : “Istina o genocidu u Srebrenici važnija je srpskom narodu, nego Bošnjacima”

Reis Kavazović pozvao na dijalog između Bošnjaka i Srba : “Istina o genocidu u Srebrenici važnija je srpskom narodu, nego Bošnjacima”

07 Marta
03:53 2017

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Huesin Kavazović pozvao političare u Bosni i Hercegovini i Srbiji da omoguće otvoren dijalog između Bošnjaka i Srba.On je u Novom Pazaru ocijenio da bi “iznošenje na dnevnu svjetlost svega što opterećuje bošnjačko-srpske odnose, svima pomoglo u budućnosti”.

“Svjesni naše prošlosti, rana koje nosimo, genocida, spremni smo zakoračiti u budućnost ali je čini se istina o genocidu u Srebrenici važnija je za Srbe nego za nas (Bošnjake, muslimane), jer samo kajanje može osloboditi od greške, koju nije napravio srpski narod već pojedinci i grupice koje se povremeno pojave”, pojasnio je Kavazović.

“Ovo mjesto (Fakultet za islamske studije) je najbolji znak kako se država ne treba ponašati i kako bi trebala da promijeni svoje prioritete i svojim građanima da ono što im pripada”, rekao je.

Kavazović je naglasio da političari treba da razumiju da su dva naroda prošla kroz teške istorijske momente.

“Mi trebamo iskren razgovor sa srpskim narodom. Treba otvoriti novu stranicu. To možemo učiniti. I smatram da sa srpskim narodom mora voditi dijalog, govorim ovo kao reisu-l-ulema, znam šta muslimani osjećaju. Mi trebamo iskren razgovor i iznijeti sve što nas opterećuje na svjetlost sunca koje će rasvijetliti put u budućnost. Srpski i bošnjački narod dijele mnogo toga zajedničkog. Danas smo jedina dva naroda na Balkanu koja su ostala zajedno uz sve velike izazove. Apeliram na političke predstavnike da gdje god mogu otvore vrata dijalogu. Činim to iz razloga jer sam svjestan da je u Sandžaku možda i najvitalniji dio našeg naroda.” kazao je reis Kavazović.

Poštovati historijsko nasljeđe

„Moramo voditi dijalog, ne može biti monologa ni s jedne ni s druge strane. Islamska zajednica u Srbiji i Islamska zajednica Srbije, kako sebe ova druga strana naziva, moraju znati da postoje institucije i ustanove koje su starije od pojedinaca koji su se zakitili ovim ili onim titulama. Nažalost, ljudi ponekad brkaju misleći da je njihova titula važnija od zajednice muslimana. Nije ništa važnije od zajednice muslimana“, naglasio je Kavazović.

On je pozvao, kako je kazao, „našu braću koja imaju drugačije viđenje“, na razgovor.

„Pozivam ih na razgovor, prije svega, na lokalnom nivou da razgovaraju sa svojom braćom. Da naši imami s jedne i s druge strane razgovaraju, a onda da otvorimo razgovore na višim nivoima“, istakao je Kavazović i dodao je njegov stav da je Sarajevo prirodni centar muslimana regije Sandžak, Bošnjaka svakako.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

  1. 123
    123 07 Marta, 05:29

    I to je tacno. Ostanu li nekaznjeni opet ce to nekome drugom napraviti nadajuci se da ce se opet provuci i olako izvuci. Najvise mi smeta sto se ne kaju za ono sto su ucinili. To boli

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku