hamburger-icon

Kliker.info

Reis Kavazović pisao Kolindi Grabar -Kitarović : “Prestane sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskreditovanje Bošnjaka “

Reis Kavazović pisao Kolindi Grabar -Kitarović : “Prestane sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskreditovanje Bošnjaka “

18 Septembra
16:12 2017

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović zatražio je od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da “prestane sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskreditovanje Bošnjaka i sijanje straha od njihovog prisustva u Evropi”.

Kavazović je to učinio nakon ponovljenih optužbi Grabar-Kitarović na račun Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, kojima se bosanski muslimani i njihova država etiketiraju kao potencijalna teroristička opasnost za susjede i Europu, prenosi Rijaset Islamske zajednice u BiH.

“Također, reisu-l-ulema zahtjeva od predsjednice Grabar-Kitarović da, radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa, pojasni dokaze na osnovu kojih iznosi svoje tvrdnje o tome da su muslimani u BiH i okruženju opasnost po Hrvatsku i Evropu”, navodi se u pismu.

Prethodno je hrvatska predsjednica, tijekom boravka na Malti, izjavila kako “retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska”, nakon što je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke o “prijetnji islamskog radikalizma u regiji”.

“U posljednje vrijeme primjećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu koji nikako ne može ugroziti Bosnu i Hercegovinu”, rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima.

Bošnjački dužnosnici u Bosni i Hercegovini protive se tome da se gradnja Pelješkog mosta počne prije nego što dvije susjedne zemlje riješe granicu na moru.

“Ta retorika nije zdrava, nije dobra, jer su Bosna i Hercegovina i Hrvatska orijentirane jedna na drugu”, dodala je hrvatska predsjednica.

Sporan izvještaj obavještajaca

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija u izvještaju objavljenom u četvrtak navodi da se s područja hrvatskog jugoistočnog susjedstva skupini Islamska država Irak i Levant priključilo gotovo 1.000 ljudi, uglavnom “sljedbenika džihadističkog salafizma”.

Upitana je li reakcija Bošnjaka, s obzirom na taj izvještaj, pretjerana, Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog utjecaja.

“Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili dio ekstremističkih skupina ili su samoradikalizirani pojedinci”, kazala je predsjednica Hrvatske.

Istaknula je da se protivi tome da se ekstremizam i radikalizam izjednačuju s bilo kojim narodom, etničkom ili religijskom skupinom.

“Voljela bi vidjeti kako možemo pomoći islamskim zajednicama, ne samo u susjedstvu, nego i u Europskoj uniji”, rekla je ona, misleći na uspješno integriranu islamsku zajednicu u Hrvatskoj.

Agencije iz Bosne i Hercegovine tvrde da s hrvatskim kolegama nikad nisu razmijenili takve podatke i da je riječ o proizvoljnim procjenama.

(Kliker.info-agencije)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku