hamburger-icon

Kliker.info

Reis Kavazović o premijeru Mađarske : Orban je primjer demonstriranja štetnog neznanja o islamu i Europi i zastupanja krajnje spornih stavova o demokratiji !

Reis Kavazović o premijeru Mađarske : Orban je primjer demonstriranja štetnog neznanja o islamu i Europi i zastupanja krajnje spornih stavova o demokratiji !

21 Oktobra
15:44 2015

Reisulema4Reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein efendija Kavazović, u reakciji povodom istupa mađarskog premijera Viktora Orbana, kazao je kako je „svako neznanje štetno, a posebno ono koje javno zastupaju visoki politički dužnosnici koji imaju društvenu moć i ulogu da javno utječu na mišljenje drugih“.

„To što posjeduju nešto veća znanja o nečemu, ne daje im pravo da nastupaju kao poznavaoci svega ostalog, a pogotovo ne onoga što većina ljudi bolje zna“, istakao je Kavazović u reagiranju povodom intervjua koji je Orban dao njemačkom magazinu Focus, prenosi agencija Anadolija.

Kako navodi poglavar bh. muslimana, nedavni intervju Orbana u Focusu „primjer je demonstriranja štetnog neznanja o islamu i Europi i zastupanja krajnje spornih stavova o demokratiji“.

„Premijer Mađarske kaže da ‘islam nikada nije pripadao Evropi, on je došao’ i objašnjava to tako da su preko turskih ‘gastarbajtera’ muslimani dio Njemačke i Evrope, ali da u ‘duhovnom smislu islam ne pripada Evropi. On je set pravila drugog svijeta’. Bilo bi teško pretpostaviti da ima građana Mađarske, za koje je Evropa jedinstvo geografije i povijesti, koji ne znaju da je islam doista ‘došao’ u Evropu a pogotovo onih  koji ne znaju da su u Evropu također ‘došli’ i kršćanstvo i jevrejstvo“, istakao je.

„No, jednako je teško povjerovati da onima sa visokim obrazovanjem među njima nije poznato da je u širokim prostorima sjeverne Evrope islam bio prisutan nekoliko stoljeća prije kršćanstva i da, kako u monumentalnom djelu Židovi, kršćani, muslimani piše tibingenski teolog Karl-Josef Kuschel ‘nijedna od triju religija nije nikada sasvim ovladala Evropom'“, ocijenio je Kavazović.

Pouka cvjetova slobode

Europljani, pak, dakako i Mađari među njima, naveo je reisu-l-ulema, koji pojam Evrope temelje na vrijednostima kao što je demokratija, znaju da ni demokratija nije izvorni europski proizvod.

„Ona je nastala u Grčkoj u vrijeme kada Evropa kao kulturni identitet nije postojala i kada su grčki gradovi bili dio svijeta koji je civilizacijski gravitirao Istoku. Tim Evropljanima je, međutim, dobro poznat izvorni i posrednički doprinos islama i muslimana kulturnom i privrednom životu srednjovjekovnih evropskih društava i uloga u novovjekovnom civilizacijskom uzdizanju tih društava“, naveo je efendija Kavazović.

Premijer Mađarske, naveo je, govori o uzaludnosti „nametanja zapadne demokratije“ muslimanskom svijetu, i to argumentira „gorkom poukom cvjetova slobode“ koji su „sahranjeni u Arapskom proljeću“ i potom odbija mišljenje Europske komisije da migracija može riješiti demografske probleme u Europskoj uniji, zauzimajući se za pospješivanje podrške porodici.

„Time on otvoreno negira princip demokratije i istovremeno iznevjerava duh kršćanstva. Evropljani koji drže do vrijednosti demokratije i slobode osudili su i osuđuju postupak sječe i sahranjivanja cvjetova slobode koji su bili procvjetali u Arapskom proljeću, kao što kršćani koji drže do svoje vjere zahtijevaju poštivanje svetosti ljudskih života, makar ti životi pripadali i imigrantima sa Istoka koji nastoje naći mir i sigurnost u Evropi. Nije nam poznato da su gospodin Orban i Mađarska vlade učinili nešto slično tome“, naglasio je Kavazović.

Izražavajući svoje oštro protivljenje proizvoljnim i štetnim tvrdnjama Viktora Orbana, navodi se, „žalimo što su one iznesene i nadamo se da se slične tvrdnje o islamu, Evropi i demokratiji u budućnosti neće naći u obraćanjima visokih evropskih političkih funkcionera“.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

  1. adriana slobodić
    adriana slobodić 30 Oktobra, 15:37

    Dobro Orban ne želi islamizaciju Mađarske kao ni džamje u Mađarskoj i u čemu je tu problem? Zašto se džamije moraju graditi gdje god islamska noga zakorači? Možete doći u stranu zemlju i moliti se kod kuće. Meni ne pada napamet otići u istočne zemlje i tamo tražiti moje multi kulti potrebe. Ako vam nije dobro, ostanite kod kuće.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku