hamburger-icon

Kliker.info

Reis Kavazović : Širenje sektaških učenja i pravaca je štetno i neprihvatljivo

Reis Kavazović : Širenje sektaških učenja i pravaca je štetno i neprihvatljivo

23 Avgusta
14:01 2013
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović imamio je danas džumu namaz i održao hutbu u Sultan Selimovoj (Carevoj) džamiji u Stocu u kojoj je pozvao vjernike na suzdržanost od teških i opasnih riječi, osudio zlo i nasilje, pozivanje na nasilje i prijetnje, te podsjetio na teško stanje muslimana Iraka, Sirije i Egipta.Kazao je kako već više od dva stoljeća muslimani u svijetu lutaju bespućima, nesposobni da prepoznaju svoj idejni pravac i očitaju putokaze koji će ih odvesti do pravog puta, o kojem toliko mnogo slušaju i za kojeg mole svoga Gospodara svakodnevno više puta.

Duhovni stranci

– U tom istom svijetu veoma su glasni muslimani koji za sebe tvrde da slijede Poslanikov sunnet, kao i oni koji za sebe kažu da slijede Poslanikovu porodicu Ehlu-l-bejt. Ni jedni ni drugi danas ne znaju o čemu govore. Jer, i jedni i drugi bi trebalo da budu duhovna braća! A nisu! Postali su duhovni stranci, koji gledaju kako će jedni drugima nauditi – kazao je Kavazović.Mišljenja je da je takvo stanje muslimana na početku XXI stoljeća, troše se ogromni novci kako bi se dokazalo ko je u pravu, a sve se plaća krvlju muslimanske nejači i sirotinje, od Iraka, preko Sirije do Egipta.

 – Zar je moguće da su neki muslimanski uglednici i predvodnici prije nekoliko godina Sadama Husejna nazivali Jezidom (savremenim ubicom hazreti Husejna), a da to, samo nekoliko godina kasnije, ne kažu za Bašara al-Asada, koji istom žestinom ubija muslimane u Siriji ? Zar prolijevanje nevine muslimanske krvi u Egiptu može biti opravdanje za bilo kakav interes bogatih muslimanskih zemalja? Jesmo li sigurni da oni koji su ovo isplanirali danas u Egiptu to isto neće ponoviti sutra na drugim mjestima? – pitao je pored ostalog Kavazović.Pozvao je muslimane da razmisle u čije su se falange upregli, i čije oružje u rukama drže! Jedno je sigurno, Muhammed, a.s., nije.

– Slušam neke naše ljude, kako na našem lijepom bosanskom jeziku neodgovorno i u srdžbi drže zapaljive govore, misleći da se time pomaže onima za koje misle da su na pravoj strani. Podsjećam ih da je u vrijeme fitne, o kojoj i oni žestoko galame, važniji umirujući ton. Potrebna nam je voda da gasimo požar, a ne benzin da ga još više razbuktavamo – naglasio je on. Pozvao je vjernike na suzdržanost od teških i opasnih riječi uz podsjećanje da je naša vjernička obaveza da uvijek budemo na strani potlačenih, jer je pogaženo njihovo pravo, bez obzira na to kakve stavove o njima zauzimali oni koji imaju moć.

 Citirao je hadis u kome se kaže da je pravi musliman onaj od čijih ruku i jezika su mirni drugi (muslimani), a (pravi) muhadžir je onaj koji napusti sve ono što je Allah zabranio. Kavazović je u hutbi osudio zlo i nasilje, pozivanje na nasilje i prijetnje, jer kako je rekao, „to nije put vjernika".- One koji su to učinili pozivam da se pokaju i upute izvinjenje onima kojima su nanijeli bol. One kojima je bol nanesena pozivam da se strpe i oproste, jer je u Kur'anu rečeno: Strpljivo podnositi i praštati – tako treba svaki pametan postupiti. (Al-Shura, 43) – istakao je.

 Kavazović je istakao činjenicu da kako su ovo vremena iskušenja za cijelu muslimansku zajednicu, za cijeli ummet, te da teške i neodgovorne riječi mogu unijeti nemir i nanijeti zla koje nismo ni planirali. Zato pozivam vjernike da se suzdrže od govora onako kako je to učinila i hazreti Merjema, kada je vidjela da dalji govor samo produbljuje nesporazume. Pozvao je i predstavnike i službenike raznih organizacija iz muslimanskih zemalja kojima je ukazano gostoprimstvo u BiH da se suzdrže od onih radnji koje bi mogle povrijediti gostoprimstvo koje im je dato.

Privrženi tradici

– Iskreno cijenimo solidarnost koju su iskazali prema nama i zahvalni smo na najmanjem obliku pomoći koja nam se upućuje, ali nam je sada potrebno njihovo razumijevanje i djelovanje u pravom smjeru. Širenje sektaških učenja i pravaca je štetno u BiH i djelovanje s tih pozicija je neprihvatljivo. Mi smo zajednica ehli sunetskog učenja, hanefijskog mezheba i tahavijsko-maturidijskog pravca u akaidu. Privrženi smo svojoj tradiciji i svom učenju i nećemo ih se odreći. Druge pravce i mišljenja prihvatamo kao dio ukupnog muslimanskog nasljeđa i proučavat ćemo ih u našim medresama i na fakultetima – naglasio je Kavazović.Kavazović zahtijeva od bosanskih alima, posebno u obrazovnim ustanovama, da „nepokolebljivo budu uz naše vrijednosti i naše učenje. Poteškoće koje imamo neće nas, ako Bog da, obeshrabriti".

 Poželio je svima „da se kod nas osjećaju sigurno i učinit ćemo sve da tako bude. Nećemo pristati na poniženje, jer je Poslanik, a.s., rekao: Ko se dobrovoljno pomiri s poniženjem, a ne bude prisiljen na to, ne spada u naše redove". – Braćo i sestre, živite svoju vjeru u predanosti Bogu, ispunjavanjem svojih obaveza i udaljavanjem od harama. Gledajte od koga ćete uzimati znanje o vjeri. Oni koji vas pozivaju na isključivost i koji ne unose sigurnost u vaša srca i našu zajednicu nisu rabbanijuni, oni koji pozivaju Gospodaru svjetova – kazao je. Donoseći blagoslov na vjernike reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je svoju hutbu zaključio riječima„Što Allah voli volite i vi", saopćila je MINA. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku