hamburger-icon

Kliker.info

Reis Cerić : Ramazan nas uči poštovanju prema čovjeku

Reis Cerić : Ramazan nas uči poštovanju prema čovjeku

20 Avgusta
14:50 2009
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić danas je uputio ramazansku čestitku u kojoj se između ostalog kaže."Draga braćo i sestre, danas sa zalskom sunca, nastaje prvi dan mjeseca ramazana u 1430. hidžretskoj, odnosno 2009. miladskoj godini. Ramazan je mubarek mjesec zato što je u njemu propisan post: "Vi koji ste se pouzdali u Božiju miolost, propisuje vam se post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste se zaštitili – (Bakare, 179).
Dakle, ibadet posta je zaštita od svega što čovjeka udaljava od Boga i čovjeka. Mubarek ramazan je vrijeme u kojem  se najsnažnije očituje osobna pobožnost svakog čovjeka za koju Uzvišeni Allah kaže da se ne može mjeriti ni s jednom ovodunjalučkom  vrijednosti. 
Ramazan nas uči samopoštovanju duše u njezinoj želji da nadjača tjelesne strasti. Ramazan nas uči samopouzdanju ljudske ličnosti u njezinoj želji da živi u moralu. Ramazan nas uči poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi u miru i sreći. Zato je sretan onaj koji se u ramazanu odazove Allahovom pozivu da u postu nađe mir sa sobom i sa svijetom, da nađe ljubav prema Bogu i prema čovjeku-komšiji.Braćo i sestre, dok budete postili nemojte zaboraviti slabe i nemoćne oko sebe, jer glavni smisao ibadeta posta je da kod nas probudu suojećanje prema onima koji su gladni, koji trebaju našu ljubav i pažnju. S uvjerenjem da će nam mjesec ramzan donijeti Allahovu milost i oprost, od srca svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne mubarek dane ramazana, Ramazan šerif mubarek olsun!  (Kliker.info-Fena)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku