hamburger-icon

Kliker.info

Refik Hodžić : Odbijanje registrara suda da čak i zaprimi zahtjev je blamaža za koju se mora odgovarati

Refik Hodžić : Odbijanje registrara suda da čak i zaprimi zahtjev je blamaža za koju se mora odgovarati

10 Marta
07:30 2017
Odbijanje registrara MSP-a da čak i zaprimi zahtjev za reviziju koju je podnio Sakib Softić je blamaža države nazabilježena pred ovim sudom. Naime, nikada do sada se nije desilo da registrar odbije proslijediti sudijama podnesak zbog nelegitimnosti osobe koja se predstvaila kao zastupnik neke države, rekao je za Vijesti.ba, bivši glasnogovornik Tribunala u Haagu Refik Hodžić.

“Ispalo je da je Sakib Softić iz gepeka iznio gomilu papira i predao ih na pisarnici a da nije bio više ovlašten da to uradi od nekog prolaznika. Za tu blamažu i za njene višestruke destruktivne posljedice neko mora odgovarati”, kaže Hodžić.

“Naročito zato što je gospodin Izetbegović od aprila prošle godine, prema dokumentu koji su još početkom februara uputili Geoffrey Nice i Nevenka Tromp, znao za stručnu ocjenu koja je nedvosmisleno utvrdila da Softić ne može podnijeti zahtjev. Uz to, postojali su i drugi načini da se zahtjev podnese prema pravilniku Suda, recimo direktno preko ambasadora, koji ne bi garantovali da bi zahtjev bio usvojen na razmatranju osnovanosti, jer je prilično jasno da ne ispunjava odredbe Člana 61 Statuta, ali se makar ne bismo sramotili na ovaj način i doživjeli da nam registrara, dakle jedan činovnik a ne sudije MSP-a kako to govori gospodin Izetbegović, udari šamar kakav nijedna druga država nije doživjela pred sudom”, pojašnjava Hodžić.

Hodžić smatra kako su tvrdnje o političkoj motivaciji odluke još jedno manipuliranje žrtvama i njihovom željom za pravdom.

“Tvrditi da je ovo politički motivisana odluka «nepravednog svijeta na štetu Bošnjaka» je tek još jedno bijedničko manipulisanje žrtvama i njihovom žeđi za pravdom. Odvratno je gledati posljedice ove politički motivisane avanture, međusobno napadanje bratije koja je u Vijećnici stala iza zahtjeva i poklopila se kada je trebalo reći da je car go, likovanje negatora genocida poput Dodika i njegove bulumente, eroziju ono malo podrške za napore da se dođe do pravde za zločine Srbije u Bosni i Hercegovini koju smo uživali kod međunarodne zajednice”, kazao Hodžić za Vijesti.ba.

On je dodao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić došao u priliku da političkom Sarajevu “očita lekciju” o gledanju u budućnost.

“Stvarne i dugoročne posljedice ćemo vidjeti sutra kada nam Aleksandar Vučić u Sarajevu održi lekciju o gledanju u budućnost a ne u prošlost, i konačno zatvori vrata bilo kakvom preispitivanju uloge Srbije u agresiji na BiH. Politika negiranja genocida ima sudski pečat i za to moraju odgovarati oni koji su ga omogućili”, zaključio je Hodžić .

(Klker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku