hamburger-icon

Kliker.info

Referendum predviđen za 2018 : Pročitajte šta piše u Deklaraciji SNSD-a “o slobodnoj i samostalnoj budućnosti RS-a”

Referendum predviđen za 2018 : Pročitajte šta piše u Deklaraciji SNSD-a “o slobodnoj i samostalnoj budućnosti RS-a”

25 Aprila
16:34 2015

Dodikbroz22“Republika Srpska je samostalna država u okviru svojih granica i ima pravo, a još više obavezu raspraviti o ostvarivanju svojih interesa u BiH”, navodi se u Deklaraciji “Republika Srpska – slobodna i samostalna budućnost i odgovornost”, koja je usvojena danas na 5. saboru SNSD-a u Istočnom Sarajevu.U Deklaraciji se predlaže da Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši organ strane potpisnice svih aneksa Dejtonskog sporazuma, treba da donese odluke o samostalnosti Srpske kao načinu ostvarivanja njenog ustavnopravnog položaja u Dejtonskoj BiH.

Referendum predviđen za 2018.

“Pravo na samopredjeljenje pripada Republici Srpskoj ukoliko drugi budu istrajavali na kršenju Dejtonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine da raspiše referendum o samostalnom statusu Republike Srpske”, navodi se u Deklaraciji.

Na osnovu rezultata referenduma organi vlasti Republike Srpske, shodno ulozi strane utvrđene Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, predložiće Federaciji BiH mirno razdruživanje i obostrano istovremeno priznanje. U Deklaraciji SNSD predlaže se da se na prostoru BiH od tada samostalnih država formira unija država BiH sa otvorenim granicama, slobodnim kretanjem ljudi i robe. Nakon utvrđivanja samostalnog statusa, Republika Srpska treba bez odgađanja da zatraži pristupanje EU, uz prihvatanje njenih pravnih tekovina.

“U slučaju protivpravnih aktivnosti visokog predstavnika u BiH instrumentalizovanog pravosuđa, Republika Srpska treba da donese odluke o striktnoj primjeni Ustava BiH i Ustava Republike Srpske i odredi vremenske rokove za njihovo provođenje”, navodi se u Deklaraciji. U njoj se dodaje da će Republika Srpska zakonom regulisati koje će akte koje usvoje organi BiH primjenjivati na prostoru RS-a. Predlaže se da bude razmotrena analiza funkcionisanja, organizovanja i finansiranja BiH u dijelu nadležnosti koje nisu date Ustavom BiH.

Kršenje Dejtonskog sporazuma

FBiH će biti ponuđeno da entiteti preuzimaju nepravno prenesene ustavne nadležnosti entiteta u ekonomskoj oblasti, vodeći računa o vremenskoj realnosti i putu BiH do punopravnog članstva u EU. U Deklaraciji SNSD-a ističe se da se nema pravo čekati dalje kršenje Dejtonskog sporazuma i urušavanje prava Republike Srpske, što izvjesno vodi njenom nestanku, a sve u ime, navodnih, evroatlantskih integracija.

Dalje se naglašava da održavanje neizvjesne budućnosti BiH ne može biti put Republike Srpske i da novim ustavom Srpska treba potvrditi i odbraniti svoju ustavnopravnu poziciju određenu Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima. U Deklaraciji su pozivaju politička i stručna javnost, nevladine organizacije, sindikati, strukovna udruženja, akademska zajednica, predstavnici međunarodne zajednice i svi drugi na ostvarivanje političke, ekonomske i socijalne odgovornosti na harmonizaciju i koordinaciju i prestanak protivpravnog protektorata oličenog u OHR-u, čime se BiH nepotrebno i štetno drži zarobljenom i onesposobljenom za unutrašnji dogovor.

“Republika Srpska je unijela u mirovne pregovore svoju teritoriju i vlast i to mora biti uvaženo i u uređivanju međusobnih odnosa za moguću budućnost. Neustavno prekrajanje i dopisivanje Ustava BiH nametnutim odlukama visokih predstavnika izazivali su krize u njenom funkcionisanju i budućnost BiH činile neizvjesnom”, navodi se u Deklaraciji.

U ovom dokumentu se navodi da bi tri teritorijalne jedinice u BiH i Brčko distrikt potvrdili mirovno određenje tri konstitutivna naroda, a nova administrativno-teritorijalna organizacija FBiH može konačno i jasno opredijeliti put stabilne i održive BiH u njenim međunarodno priznatim granicama.
“Republika Srpska ni politički, ni teritorijalno ne prihvata zadiranje u njena prava”, navedeno je u Deklaraciji SNSD-a koja je danas usvojena na 5. saboru ove stranke.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - ZAKASNIO
    puka 59 - ZAKASNIO 26 Aprila, 21:13

    VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA DODAJU DA JE DODIK 12 MIJESECI LAUFO POŠTO BIH ULAZI U EU 2017 GODINE .POZDRAV DOMOVINI BEZ UBLEHA .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku