hamburger-icon

Kliker.info

Reakcije svijeta nakon američkog napada na Siriju : Saudijska Arabija podržava , Iran osuđuje

Reakcije svijeta nakon američkog napada na Siriju : Saudijska Arabija podržava , Iran osuđuje

07 Aprila
14:55 2017

Saveznici SAD-a pozdravili su odluku predsjednika Donalda Trumpa da odobri raketne napade na ciljeve sirijske vojske zbog navodnog hemijskog napada na civile, dok su sirijski saveznici Iran i Rusija optužili Amerikance za kršenje međunarodnog prava.

Saudijska Arabija saopćila je da potpuno podržava američke napade, rekavši da se radi o “hrabroj odluci” američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon hemijskog napada na civile u Idlibu.

U saopćenju koje državna agencija SPA pripisuje odgovornom izvoru u Ministarstvu vanjskih poslova, navodi se kako Rijad smatra da je sirijski predsjednik Bashar al-Assasd odgovoran za smrt civila.

Iran: Destruktivan potez

S druge strane, Iran, Assadov saveznik, osudio je američke napade.

“Iran osuđuje upotrebu hemijskog oružja, ali istovremeno smatra da je, koristiti to kao izgovor za pokretanje jednostrane akcije, opasno, destruktivno i predstavlja kršenje međunarodnog prava”, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Kasemi.

Kasemi je istakao da Iran snažno osuđuje svaku jednostranu akciju.

“Takve mjere će ojačati teroriste u Siriji i zakomplikovati situaciju u Siriji i regiji”, ocijenio je on, javlja Reuters.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin osudio SAD za agresiju na Siriju.

Turska: Odgovor na Assadove ratne zločine

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin poručio je kako je jutrošnji napad SAD-a pozitivan odgovor na ratne zločine Assadovog režima, javlja Anadolija.

“Uništavanje zračne baze Shayrat je vrlo bitan korak u kontekstu da napadi hemijskim i konvencionalnim oružjem neće ostati bez odgovora. Kako ne bi došlo do sličnih zločina neophodno je hitno formirati zonu zabrane letova i sigurnosnu zonu”, naglasio je Kalin.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da podržava “snažnu i jasnu poruku” poslanu američkim napadima.

Izraelska vojska je saopćila da je unaprijed upozorena na napade.

“I riječima i djelima, predsjednik Donald Trump poslao je snažnu i jasnu poruku da korištenje i širenje hemijskog oružja neće biti tolerirano”, navodi se u saopćenju iz Netanyahuovog ureda.

“Izrael snažno podržava odluku predsjednika Trumpa i nada se da će ova odlučna poruka, koja se suprostavlja užasnim djelima Assadovog režima, odjeknuti ne samo u Damasku, nego i u Teheranu, Pjongjangu i drugdje”.

Velika Britanija: Assadovo barbarstvo

Velika Britanija je saopćila kako smatra da je SAD imao pravo odgovoriti na “barbarski napad hemijskim oružjem”.

Poljska je također podržala SAD, saopćio je glasnogovornik Vlade te države Rafal Bočenek.

“Amerika je zasigurno garant svjetskog mira i poretka. Postoje situacije kada morate reagirati, situacije kada morate poduzeti stvarnu akciju”, rekao je Bočanek za poljsku državnu TV stanicu TVP Info.

“Vidjeli smo posljednjih godina zloupotrebe sirijskog režima – niko na to nije reagirao”, kazao je on, a javlja Reuters.

Francuska je bila jedna od država koja je unaprijed informirana o napadima, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault.

Iz ureda francuskog predsjednika Francoisa Hollandea je saopćeno da Assadovo korištenje hemijskog oružja i masovni zločini ne mogu proći nekažnjeno.

„Francuska i Njemačka nastavljaju napore sa saveznicima u UN-u da sankcioniraju krivična djela povezana s korištenjem hemijskog oružja koje je zabranjeno svim poveljama.“

*(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku